Posts

Showing posts from February, 2016

Pengalaman Temuramah Majalah

Teks: Hifzaila HafniAlhamdulillah, semalam berpeluang untuk hadir ke studio Karangkraf, untuk sesi photoshoot dan temuramah untuk salah satu majalah terbitan mereka. Sememangnya pengalaman baru dan indah buat saya, juga sangat bersyukur urusan semalam berjalan lancar dan berjumpa pula dengan orang-orang yang peramah semuanya. Rezeki juga tu kan.Terima kasih sebanyaknya pada pengasas Akademi Bekerja Di Rumah, Puan Masayu Ahmad yang membuka peluang ini. Seterusnya pada Puan Netty Ah Hiyer, wartawan majalah Mingguan Wanita yang mempertemukan saya dengan editor majalah Keluarga, Cik Khairun Nisa. Temujanji ditetapkan pukul 10 pagi, bergeraklah kami satu keluarga ke Karangkraf. Mujur dekat sahaja dengan rumah, dalam 20 minit dah sampai. Sesampainya kami, parking di dalam dah penuh, terpaksa parking di luar. Maklum saja keesokannya akan bermula Karnival Karangkraf. Masa tu berharap anak-anak ok sahaja kena tinggal dengan abahnya dalam kereta, di luar pula. Dan sangat berharap Faheem tak ban…

Suri Rumah Juga Perlukan 'Me Time'

Image
Teks: Hifzaila Hafni Imej: Google Bismillah.
Terbaca mesej Ibu Rose tentang 'me time' untuk ibu-ibu, membuatkan saya terfikir sendiri.


Apakah 'me time' ini sebenarnya?
Boleh dikatakan sebagai masa untuk kita bersendirian, berehat daripada rutin harian, bercuti sekejap, atau mengambil masa melakukan perkars yang disukai atau yang menenangkan. Untuk suri rumah, mungkin 'me time' nya boleh jadi tidur tanpa gangguan walaupun sebentar, boleh masuk bilik air dengan tenang atau makan dengan aman dan tenang biarpun hanya sekejap. Setiap orang ada pilihan 'me time' nya sendiri.
Pentingkah 'me time' ini?
Penting, pada saya. Seperti kata Ibu Rose, ibu juga manusia dan manusia perlukan rehat. Menjadi suri rumah, kerja berjalan 24 jam. Dalam tempoh itu jika mesin yang bekerja pun boleh tersangkut apa lagi manusia. Ambil masa rehat sebentar dan recaj selepas itu.
Bagaimana suri rumah nak cari ruang 'me time'?
Menurut Ibu Rose, sebenarnya bukanlah tiada …

Page View Meningkat dengan Sertai ABDR (Emme Marina Mohamad)

Image
Teks: Hifzaila Hafni Bismillah.
Terkadang kita rasa 'sunyi' atau macam bercakap seorang diri pula bila kita syik menulis tapi page view tak bertambah - tiada orang singgah ke blog kita. Kalau kita bina blog bisnes, mesti rasa kecewa seolah-olah kedai online (blog kita) tu tak disinggah pelanggan. 
Sebab tu penting jika kita ada jaringan dengan kumpulan blog yang besar - untuk tarik aliran trafik ke blog kita, seterusnya sampai kepada bakal-bakal pelanggan kita.
Jom tengok pengalaman salah seorang ahli ABDR, Puan Emme Marina Mohamad, yang bertambah page view beliau sejak bersama ABDR. =======================================Ulasan : Emme Marina Mohamad
Guru Online : Anys Idayu Zakaria
Kelas : Blog Bisnes Penulisan 
http://emmemarinamohamad.blogspot.my/2016/01/pageview-10000-dalam-masa-5-bulan.html


Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: emmemarinamohamad.blogspot.my

Alhamdulillah. Kita sama-sama panjatkan doa dan kesyukuran ke hadrat ilahi atas setiap rezeki dan nikmat yang diberikan ole…