Pengalaman Temuramah Majalah

Teks: Hifzaila Hafni

Alhamdulillah, semalam berpeluang untuk hadir ke studio Karangkraf, untuk sesi photoshoot dan temuramah untuk salah satu majalah terbitan mereka. Sememangnya pengalaman baru dan indah buat saya, juga sangat bersyukur urusan semalam berjalan lancar dan berjumpa pula dengan orang-orang yang peramah semuanya. Rezeki juga tu kan.

Terima kasih sebanyaknya pada pengasas Akademi Bekerja Di Rumah, Puan Masayu Ahmad yang membuka peluang ini. Seterusnya pada Puan Netty Ah Hiyer, wartawan majalah Mingguan Wanita yang mempertemukan saya dengan editor majalah Keluarga, Cik Khairun Nisa.

Temujanji ditetapkan pukul 10 pagi, bergeraklah kami satu keluarga ke Karangkraf. Mujur dekat sahaja dengan rumah, dalam 20 minit dah sampai. Sesampainya kami, parking di dalam dah penuh, terpaksa parking di luar. Maklum saja keesokannya akan bermula Karnival Karangkraf. Masa tu berharap anak-anak ok sahaja kena tinggal dengan abahnya dalam kereta, di luar pula. Dan sangat berharap Faheem tak banyak ragam, sebab saya mungkin akan tak ada bersamanya selama 2-3 jam. Alhamdulillah, laporan daripada abahnya selepas saya selesai urusan, dia ok sahaja 😊

Melangkah masuk ke bangunan Karangkraf buat pertama kali, seronok! Dinding lobi penuh dihiasi majalah-majalah terbitan mereka. Sebenarnya, cita-cita masa dulu, inilah dia. Nak jadi wartawan surat khabar atau majalah. Tapi rezeki jadi editor buku sekolah. Kira hampir la tu kan, ok lah tu. Alhamdulillah.

Di lobi kemudiannya, Cik Nisa datang dan membawa saya ke studio. Nak sampai ke studio tu, lalu beberapa editorial unit - yang membuatkan saya kagum. Ramainya! Ok, ofis saya tak ada level editorial seramai itu jadi saya jadi terkesima sekejap. Dan seterusnya saya di bawa ke bilik mekap.

Sebab make up artist masih mekap orang lain, jadi Cik Nisa temuramah saya dahulu sehinggalah make up artist dah selesai.

Saya dimekap oleh Kak Mas (mendengar semua orang memanggilnya begitu). Sentuhannya memang cantik, muka saya berubah 180 darjah. Saya suka mekapnya. Itulah sentuhan make up artist yang berpengalaman lebih 20 tahun. Merasa jugalah saya bermekap, selepas kali terakhir saya mekap sewaktu nikah 4 tahun dulu.

Selesai mekap dalam 40 minit, saya dibawa ke studio untuk shooting. Dengan menggunakan laptop sebagai prop, memadai untuk menampilkan saya sebagai seorang sohomum. Shooting mengambil masa 15 minit sahaja tapi pengalaman berharga buat saya. Saya pertama kalinya berphotoshoot untuk majalah! Sebelum ini hanya berphotoshoot untuk simpanan peribadi sahaja. Tapi pengalaman yang ini, sangat mahal dan mengujakan.

Alhamdulillah. Setelah itu, urusan telah selesai dan saya pun dah boleh balik. Seronok sangat dengan peluang dan pengalaman ini. Rezeki bila berada dalam Akademi Bekerja Di Rumah.

Tunggu sajalah majalah ini keluar, insha Allah bulan Mei. Nanti saya kongsikan 😊

Suri Rumah Juga Perlukan 'Me Time'

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Google
 
Bismillah.

Terbaca mesej Ibu Rose tentang 'me time' untuk ibu-ibu, membuatkan saya terfikir sendiri.


Kredit: mywondermum.com

Apakah 'me time' ini sebenarnya?
Boleh dikatakan sebagai masa untuk kita bersendirian, berehat daripada rutin harian, bercuti sekejap, atau mengambil masa melakukan perkars yang disukai atau yang menenangkan. Untuk suri rumah, mungkin 'me time' nya boleh jadi tidur tanpa gangguan walaupun sebentar, boleh masuk bilik air dengan tenang atau makan dengan aman dan tenang biarpun hanya sekejap. Setiap orang ada pilihan 'me time' nya sendiri.

Pentingkah 'me time' ini?
Penting, pada saya. Seperti kata Ibu Rose, ibu juga manusia dan manusia perlukan rehat. Menjadi suri rumah, kerja berjalan 24 jam. Dalam tempoh itu jika mesin yang bekerja pun boleh tersangkut apa lagi manusia. Ambil masa rehat sebentar dan recaj selepas itu.

Bagaimana suri rumah nak cari ruang 'me time'?
Menurut Ibu Rose, sebenarnya bukanlah tiada masa cuma mungkin ibu-ibu belum pandai menyelitkan sedikit masa untuk 'me time' masing-masing. Dalam 24 jam sehari, mesti ada ruang masa yang boleh dicuri sedikit untuk beri ruang kita berehat. Contohnya beliau, ambil masa bertenang sekejap dalam kereta sebelum bergerak ke destinasi. Kalau saya, dapat tidur dengan aman tanpa gangguan pun dah memadai (tidur sewaktu anak-anak tidur). 

Ada cadangan untuk 'me time' ini?
Lain orang, lain 'me time' nya. Antara lain, mungkin boleh siapkan anak dahulu (dah makan, dah mandi) kemudian ibu dapat makan atau mandi dengan tenang dan aman. Sesekali mungkin boleh ke salon atau spa untuk memanjakan diri. Satu lagi yang boleh dilakukan, kalau saya, letak anak-anak di bilik mainan dan biar mereka leka bermain; waktu itu saya boleh guna masa membaca atau buat kerja freelance/bisnes sekejap. Saranan Ibu Rose, banyakkan berfikir positif dan kurangkan mengeluh dan merungut. Fokus kepada kegembiraan dan banyakkan berdoa. Beliau juga amat menggalakkan solat malam - jalan keluar paling mujarab untuk tenangkan hati. 



Tidaklah kejam untuk ibu ambil masa untuk diri sendiri. Sekadar berehat sebentar, ambil masa bertenang dan caj kembali tenaga, insha Allah selepas itu ibu akan bertenaga semula. 

Bertabahlah!

Salam inspirasi,
Hifzaila

----------------------------------------------------------------

BUNTU NAK TETAPKAN JADUAL HARIAN DI RUMAH?

NAK TAHU TIPS PENGURUSAN MASA YANG EFISIEN DENGAN BEKERJA DI RUMAH?

BAGAIMANA CARA NAK BAHAGIKAN MASA BEKERJA DAN URUS RUMAH TANGGA?




JAWAPANNYA ADA DALAM EBOOK SUPER WAHM SUPER MOM!


Harga ebook: RM25

(PERCUMA dengan pendaftaran mana-mana Kelas Asas Blog)

Untuk pembelian ebook, boleh terus hubungi:
Hifzaila Hafni
Pengurus Online ABDR
SMS/Whatsapp 019-460 3094

Page View Meningkat dengan Sertai ABDR (Emme Marina Mohamad)

Teks: Hifzaila Hafni
Bismillah.

Terkadang kita rasa 'sunyi' atau macam bercakap seorang diri pula bila kita syik menulis tapi page view tak bertambah - tiada orang singgah ke blog kita. Kalau kita bina blog bisnes, mesti rasa kecewa seolah-olah kedai online (blog kita) tu tak disinggah pelanggan. 

Sebab tu penting jika kita ada jaringan dengan kumpulan blog yang besar - untuk tarik aliran trafik ke blog kita, seterusnya sampai kepada bakal-bakal pelanggan kita.

Jom tengok pengalaman salah seorang ahli ABDR, Puan Emme Marina Mohamad, yang bertambah page view beliau sejak bersama ABDR.

=======================================

 

Ulasan : Emme Marina Mohamad
Guru Online : Anys Idayu Zakaria
Kelas : Blog Bisnes Penulisan 
http://emmemarinamohamad.blogspot.my/2016/01/pageview-10000-dalam-masa-5-bulan.html


Teks: Emme Marina Mohamad
Foto: emmemarinamohamad.blogspot.my

Alhamdulillah. Kita sama-sama panjatkan doa dan kesyukuran ke hadrat ilahi atas setiap rezeki dan nikmat yang diberikan olehnya. Dan antara nikmat yang kita sering panjatkan kepada Allah ialah nikmat dan rezeki kejayaan, apatah lagi kekayaan ye tak? In shaa Allah, kita buat apa yang Allah suka, pasti Allah balas semula berlipat ganda kepada kita.

Ujian menandakan Allah sayangkan kita, nak berikan pahala lebih. Jika nikmat yang diberikan bermakna Dia juga sedang menguji kita lihat sama ada kita bersyukur ataupun tidak.

Lembaran tahun baru 2016 terasa amat manis bagi diri saya, kejayaan dan rezeki yang Allah berikan dan entri pada kali ini juga bagi saya ialah satu kejayaan yang Allah berikan setelah kita berharap dari Nya. Kita usaha dan belajar dalam kelas, bukan main-main belajar ya. Kita mahu capai satu matlamat dan Allah makbulkan usaha dan doa kita melalui kejayaan sebegini.

Saya sebenarnya sudah menjadi blogger suam-suam kuku sejak tahun 2011 lagi. Ada mungkin 3-5 buah blog saya pernah buat dan tidak fokus. Tiada hala tujuan, tiada fokus, tiada matlamat. Sebenarnya saya buat blog kerana saya tahu saya boleh jana pendapatan melalui blog. Kenapa saya kata begini?

Kerana GOOGLE adalah tempat saya bertanyakan SOALAN, PRODUK, BELIAN ONLINE dan pelbagai lagi. Dan setiap kali saya google, majoritinya akan pergi ke laman blogger. Paling ramai dan paling banyak ialah blogger. Ada pelbagai jenis blog, tidak kira blog kedai, blog personal atau campuran keduanya, iaitu personal dan blog kedai. Ia membawa kita kepada satu perhentian kepada semua yang kita inginkan.

Saya tidak mencari di facebook, saya tidak mencari di instagram. Kalau mencari di instagram lagilah pening kepala dibuatnya. Contoh hashtag #bajukurung, kadang-kadang yang keluarnya jubah. Hashtag #dms360, yang keluarnya produk lain. Kenapa jadi begini? Sebabnya mereka suka gunakan trending hashtag ataupun yang berdekatan. Seperti jubah, letak hashtag #bajukurung kerana ada kemungkinan peminat atau pembeli baju kurung yang lihat jubah tersebut berminat dan membeli. Tetapi, itu bukanlah satu solusi bagi mereka yang menginginkan jawapan kepada apa yang mereka cari.

Faham ya?

Bila kita bina sebuah blog, kita boleh kongsikan apa jua perkara tetapi bagi blog yang bermatlamat dan fokus, sebaiknya binalah blog yang berkaitan dengan niche kita. Jangan pergi terlalu jauh kerana akhirnya matlamat kita akan jadi lari dan hilang arah tujuan. Apa maksudnya? Teruskan pembacaan ya.

Tajuk fokus anda, Menjaga Kesihatan Bersama Produk Jeli Gamat, jadi fokus anda berkisar mengenai penceritaan produk, permasalahan yang boleh diselesaikan dengan produk tersebut, kongsikan petua berkaitan kesihatan. Jadi mereka yang follow blog anda ialah mereka yang berminat dengan masalah dan produk tersebut. Dan mereka inilah bakal pembeli dan akhirnya anda menjana pendapatan melalui blog.

Tetapi bagaimana caranya untuk fokus? Menetapkan matlamat? Belajar kata kunci agar blog anda mencari carian teratas dalam carian google?

Inilah yang bakal anda pelajari di dalam kelas asas blog akademi bekerja di rumah. Dan inilah juga caranya saya mendapat 10 000 pageview dalam masa 5 bulan sahaja tanpa blogwalking, tanpa sharing ke facebook grup atau facebook profile atau mana-mana medium. Saya belajar kata kunci dan konsistensi serta kekalkan matlamat dalam tajuk blog saya.



Bagaimana?

Mahukah kalian belajar bersama kami, in shaa Allah anda pasti tidak akan menyesal. Ianya merupakan pelaburan kelas yang terbaik.

Sertai komuniti akademi bekerja di rumah. Alhamdulillah kami mara 2000 jaringan blogger seluruh Malaysia dan Luar Negara. Belajar secara online. Tidak perlu keluar dari rumah.

Pembelajaran seumur hidup. In shaa Allah.


--------

TAMBAHKAN PAGE VIEW DAN ALIRAN TRAFIK KE BLOG DENGAN SERTAI KELAS ASAS BLOG AKADEMI BEKERJA DI RUMAH HARI INI!

 

Kelebihan Kelas Asas Blog ABDR:

 

- Tak perlu keluar rumah hadir ke kelas, kelas dijalankan secara online sahaja

- Waktu kelas yang fleksibel

- Bonus ebook hingga 10 buah!

- Bimbingan langkah demi langkah membina blog hingga lengkap dan selesai

- Peluang menjadi Rakan Niaga dan Pengurus Online

 

Daftar hari ini dengan pakej yuran bermula RM150.

 

Hubungi:

 Hifzaila Hafni

Pengurus Online ABDR

Shah Alam

 Tel: 019-4603094