Memberi untuk Bahagia - Derma Banjir Pantai Timur

Teks: Hifzaila Hafni
Poster: imuslim.my

#prayforpantaitimur



Memberilah untuk bahagia.

Berterima kasihlah pada yang memberi pada kita, dan doakan si pemberi. 

Cubalah memberi. Mampu sedikit, beri sedikit. Mampu banyak atau lebih, berilah semampunya. Mungkin asbab doa orang yang menerima menjadikan kita terhindar daripada bahaya dan dijauhkan musibah.

Antara intipati Motivasi Pagi IKIM yang saya sempat dengar pagi tadi.

Berkenaan fenomena banjir besar yang melanda kebanyakan negeri Pantai Timur saat ini, banyak gerakan mengumpul dana dan bahan-bahan makanan serta pakaian dijalankan untuk menyalurkan bantuan ke sana.

Bantuan - tak kiralah wang ringgit, harta benda lain atau tenaga atau juga masa, sangat bermakna pada mereka yang dalam bencana sekarang.

Melintas di newsfeed Facebook saya semalam, ada yang update status kata kita memang derma, tapi kalau setakat puluh-puluh ringgit, cukup ke nak bantu diorang kat sana? Kalau derma ribu-ribu atau lebih barulah sesuai dengan keperluan mereka di sana yang diuji dengan pelbagai dugaan - rumah tenggelam, bekalan elektrik terputus dan macam-macam lagi.

Saya mula-mula baca status tu, tersentap juga. Maklumlah saya belum lagi jadi orang kaya yang mampu nak sumbang ribu-ribu ringgit (insha Allah suatu hari nanti), saya pun dalam golongan orang yang mampu beri semampu saya sahaja.

Jadi saya terfikir juga, perlu atau tidak menderma kalau setakat sikit-sikit?

Sampailah pagi tadi, dalam Motivasi Pagi ni yang saya dengar tadi tu, penceramahnya kata 'berilah yang mampu. Kalau mampu sedikit, bagi sedikit. Kalau mampu banyak, bagilah banyak'. Jadi kurang rasa bersalah saya nak teruskan niat.

Pada saya juga, biar bagi sedikit daripada tak bagi langsung. Atau daripada bagi banyak tapi mengungkit. Atau dah la tak bagi apa-apa, doa pun tidak. Lagi teruk kalau SUDAHLAH TAK MEMBANTU LANGSUNG TAPI DIKEJI DAN DIMAKI PULA USAHA ORANG YANG NAK MEMBANTU.

Jadi, seberapa yang kita mampu, setakat mana yang boleh seikhlasnya, kita bantulah. Share berita (kalau boleh sahih) pun membantu juga dalam penyebaran maklumat. Mana tahu akan sampai kepada pihak yang berkenaan.

Banyak saluran bantuan yang mula digerakkan, kita pilihlah yang mana kita YAKIN dan PERCAYA.

Untuk melihat badan-badan NGO atau orang perseorangan atau saluran bantuan (tabung banjir) yang mengendalikan dana atau barangan keperluan untuk mangsa banjir, boleh lihat senarai di SINI.

Sama-sama kita bantu dari segi apa jua pun. Semoga banjir akan makin surut dan cuaca makin baik. Semoga Allah melindungi semua yang terlibat dan menghapuskan dosa kita semua atas musibah ini.



=================================================================

Kami di Akademi Bekerja Di Rumah juga menjalankan kutipan dana untuk membantu mangsa banjir terutamanya di Kelantan. Dan bantuan dana ini akan disalurkan oleh pengasas ABDR sendiri, Puan Masayu Ahmad, yang berada di sana.

Sesiapa yang berniat untuk menyumbang, boleh dilakukan melalui guru online saya, Puan Zaila Mohamad, yang mana keluarganya juga turut terjejas akibat banjir ini. Boleh berhubung terus dengan beliau di 012-970 6828;

atau melalui saya Hifzaila di 019-460 3094.

Terima kasih.

Ulasan Ebook: Rahsia Khidmat Pelanggan Online

Sebagai peniaga online, amat penting menjaga khidmat pelanggan supaya pelanggan berpuas hati dengan layanan dan produk yang ditawarkan. Ketahui tips dan panduan dalam menjadi peniaga online yang menjaga pelanggan dengan baik melalui ebook Rahsia Khidmat Pelanggan Online.

Ikuti komen salah seorang pembaca ebook ini.

------------------------------------------------------------------------------------------


Syukur Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.

Ruang dan peluang yang ada sebaiknya digunakan bagi mendalami ilmu, kemahiran dan pengalaman yang bermanfaat. Moga kehidupan seterusnya dilalui dengan penuh bermakna.

E-book Rahsia Khidmat Pelanggan Online merupakan buah tangan dari penulis Pn. Masayu Ahmad selaku pengasas Akademi Bekerja di Rumah (ABDR). Saya sangat bersetuju dengan idea penulis betapa pentingnya khidmat pelanggan dalam memasarkan sesuatu produk. Bagi usahawan terutamanya online perlu bijak menawan hati pelanggan bukan disebabkan tipu helah untuk mengaut keuntungan. Akan tetapi etika yang perlu ada sebagai seorang usahawan online. Tanpa adanya pelanggan, bisnes yang dijalankan tidak mungkin berhasil.

Saya sendiri adalah pelanggan tegar online. Kebanyakan barangan saya perolehi melalui belian secara online. Walaupun melibatkan kos penghantaran, ianya tetap berbaloi. Saya boleh memilih barangan yang diperlukan secara mudah, menjimatkan masa dan tenaga serta dilakukan dalam waktu yang santai. Faktor utama saya membuat ulangan pembelian online disebabkan perkhidmatan pelanggan yang baik dan juga barang yang dipesan tiba seperti yang dimaklumkan dan berkeadaan baik. Walaubagaimana pun ada juga usahawan online yang tidak prihatin dengan khidmat pelanggan, mengambil sikap sambil lewa atas pesanan pelanggan. 

Terbitnya naskah e-book ini diharap dapat membantu para usahawan online yang baru dalam bidang ini. Seterusnya memberi input kepada usahawan sedia ada untuk ‘upgrade’ khidmat pelanggan bagi memastikan bisnes mendapat tempat di hati pelanggan. Promosi gila-gila pun tiada maknanya jika khidmat pelanggan hancur. Pelanggan akan mudah membeli sekiranya mereka berpuashati, secara tidak langsung membuka ruang dan peluang kepada pasaran yang lebih luas juga pulangan yang berganda.




Secara keseluruhannya, ia adalah sebuah perkongsian yang menarik. Ebook ini harus dimiliki oleh mereka yang ingin terus maju dalam bisnes yang dijalankan. 
sumber : http://noorazzahyusof.blogspot.com/2014/09/ulasan-e-book-rahsia-khidmat-pelanggan.html 

=======================================================

Berminat mendapatkan ebook ini?

Hubungi 019-4603094 untuk tempahan. Hanya RM30 untuk 50 pembeli terawal.


Sekatan Berbisnes di Facebook 2015: Apa Strategi Anda?

Teks: Hifzaila Hafni

Sebenarnya dah lama saya nak berkongsi maklumat ini. Tapi, tak terkarang. Yang dikarang, benda lain. Jadi, saya harap dengan perkongsian maklumat ini, bermanfaat untuk semua yang membaca.

Tahu kan Facebook akan mengambil langkah tegas dan menyekat mana-mana individu yang menggunakan akaun peribadi sebagai 'kedai'? Atau untuk tujuan pengiklanan untuk mudah faham.

Kalau belum tahu, boleh cuba Google dan dapatkan maklumat. Jika anda menjalankan bisnes online yang kebanyakannya melalui FB, anda PERLU TAHU maklumat ini. Kalau tidak, bermula 2015, sedikit sebanyak bisnes anda pasti akan mengalami masalah (bagi yang berbisnes secara hard selling).

Akaun peribadi Facebook bertujuan untuk sosial dan networking. Jadi, setelah sekian lama Facebook memberi peluang tumbuhnya ramai usahawan online, lama-kelamaan tujuan utama berFacebook sudah bertukar menjadi medan pengiklanan.

Jika anda mahu mengiklan, perlu pertimbangkan FB Ads (iklan berbayar di Facebook).

Saya takkan cerita tentang FB Ads sebab saya masih lagi belajar tentang ini. Saya hanya boleh berkongsi tentang Fanpage; yang mana juga diwujudkan oleh Facebook untuk tujuan bisnes.

Saya berpeluang menghadiri Kelas Persediaan FB (Edisi Wanita) yang dijalankan oleh Sifu Eiman dan Puan Shahirah Abdullah kira-kira 2 minggu lepas. Para peserta didedahkan cara menggunakan Fanpage (FB page) untuk mempromosi perniagaan kita dan dalam masa sama menarik minat bakal pelanggan.

Semua peserta diberi Pelan Pemasaran FB - serta strategi untuk menggunakan Fanpage sebagai salah satu marketing tool untuk memasarkan produk. Tapi, harus hati-hati status update yang berbaur terlalu 'menjual' juga mungkin akan di'sembunyi'kan atau 'disekat'. Nak tahu macamana nak tackle masalah begini, kena lah pergi kelas Sifu Eiman ye.

Google atau search Sifu Eiman di Facebook untuk menghubungi beliau.

Ok. Untuk semua jemaah ABDR yang mengambil Kelas Asas Blog & Fanpage, kami kebanyakan sudah agak biasa dengan fanpage ini (termasuk dalam modul) tapi mungkin adakala tidak begitu arif memanfaatkannya.

Saya kira, menjelang 2015 ini masa yang amat sesuai untuk semua ahli ABDR dan juga bakal ahli untuk mengaktifkan fanpage masing-masing selepas Facebook mengetatkan syarat beriklan di akaun peribadi. Saya juga galakkan anda ke kelas Sifu Eiman untuk belajar lebih lagi tentang Fanpage, sebab selain kelasnya kebanyakannya terbuka untuk wanita sahaja, bahkan beliau akan menerangkan lebih lanjut tentang strategi pemasaran menggunakan Fanpage ini. Puan Shahirah pula akan menerangkan dari segi teknikal penggunaan Fanpage untuk menarik banyak 'Likers' dan membuat analisis pelawat dan post entri.

Satu lagi kelebihan ahli ABDR, semuanya SUDAH mempunyai blog - maka kini blog merupakan antara medium yang paling selamat dan berkesan untuk melaksanakan pemasaran produk anda. Mulakan dengan update entri di blog, kemudian kongsi di Fanpage. Itu perkara asas yang diajar dalam Kelas Asas Blog anjuran ABDR.

Jadi, nampak tak penggunaan Fanpage untuk mempromosikan blog secara tak langsung mempromosikan produk anda?

Sebenarnya, Puan Masayu Ahmad (pengasas ABDR) dah memang sediakan modul blog-fanpage dalam setiap kelas sejak awal lagi. Sudah bersedia daripada awal nampaknya :D

Jadi, anda masih nak teruskan berbisnes di akaun peribadi anda? Boleh. Cuma lama-lama berkemungkinan akaun anda akan di'convert' ke akaun fanpage. Lebih teruk jika setiap post anda di'hide' daripada muncul di timeline.

Ambil langkah bijak sebelum ianya berlaku pada bisnes anda. Berbisneslah dengan bijak.

Jika ingin menyertai KELAS ASAS BLOG BISNES & FANPAGE, atau ingin jadi RAKAN NIAGA ABDR, boleh hubungi saya:

Hifzaila Hafni
Pengurus Online ABDR
SMS/Whatsapp: 019-460 3094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com
Fanpage: Mudahnya Buat Blog



8 Surah Bacaan Ketika Mengandung

Teks & Imej: Hifzaila Hafni

Setiap ibu yang mengandung, mesti nakkan yang terbaik untuk anak dalam kandungan. Saya juga macam tu.

Selain menjaga kesihatan diri, kesihatan rohani pun kena diambil perhatian juga. Maklumlah, apa saja yang si ibu lakukan sepanjang kehamilan boleh mempengaruhi anak bila sudah dilahirkan nanti.

Dulu masa mengandungkan anak pertama, alhamdulillah saya banyak masa mengaji Al-Quran sebab masa tu masih berdua dengan suami, dan saya jadi wahm 2 bulan sebelum bersalin. Kini, berbeza sedikit sebab dah bertiga dan saya bekerja sepenuh masa. Tapi amalan mengaji Al- Quran masih perlu dijadikan rutin walau sesibuk mana pun kita.

Antara surah-surah yang baik untuk diamalkan sepanjang mengandung, yang saya petik daripada buku Amalan Ibu Mengandung oleh Ustazah Siti Nor Bahyah adalah:

1. Surah Al Fatihah
Untuk menerangkan hati dan menguatkan ingatan anak

2. Surah Maryam
Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat

3. Surah Luqman
Untuk memperolehi anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa

4. Surah Yusuf
Untuk memperolehi anak yang cantik rupa dan cantik akhlak

5. Surah Hujurat
Untuk memperbanyak susu badan dan menjadikan anak seorang yang berhati-hati

6. Surah Yaasin
Untuk ketenangan hati dan anak tidak mudah terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat

7. Surah At Taubah
Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat

8. Surah An Nahl
Untuk melahirkan anak yang berdisiplin

Banyakkan membaca surah-surah ini di samping banyakkan berdoa juga.

Saya kadang-kadang pasang CD dalam kereta... dengar sambil ikut baca. Boleh biasakan anak dengar ayat Quran sejak dari dalam kandungan. Insha Allah.

Semoga bermanfaat. Semoga kita semua dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah.

5 Alasan yang Boleh Membantutkan Bisnes Online Anda

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Carian Google

"Saya tak reti la tulis blog ni, takde idea. Nak tulis apa hari-hari?"

"Macamana nak buat iklan kat Fesbuk ni, tak tau macamana nak sharing"

"Awat tak dak orang like pun post aku ni? Hang tolong la like sat"

"Blog memang aku dah ada tapi dah berhabuk bersawang dah. Malas la nak update"

"Apsal post dia ni kat Fesbuk ni ramai orang like, post aku sorang pun tak like ni?"





Biasa dengar ke tidak?

Kalau biasa dengar, atau mengalaminya, saya cuma nak kongsi SATU nasihat sahaja.

BELAJAR.

Pergi masuk kelas tak kisah la online ke offline, atau belajar dengan orang yang pandai.

Melainkan anda rajin cari maklumat di internet dan belajar bertungkus-lumus seorang diri. Tapi, kaedah ini perlu banyak masa dan perlu diingat, barang PERCUMA takkan sama dengan BERBAYAR.

Bukanlah saya nak kata yang berbayar tu confirm anda pandai, tapi pendekatan dan ilmu yang disampaikan lebih mudah difahami dan lebih telus. Trainer tu pun belajar juga untuk mengajar anda. Dan kita MAHU ilmunya, kena lah melabur sikit.

Bukan apa, bila kita kena keluarkan duit untuk sesuatu, kita selalunya akan lebih MENGHARGAI.

Tapi, kalau anda boleh buat kesemua itu, dengan harapan hasilnya sama macam orang yang dah berjaya buat; anda boleh teruskan hingga beberapa tahun. Terpulanglah.

Jika tidak, mulakanlah selidik kelas-kelas yang menawarkan teknik pemasaran online, belajar memasarkan produk melalui media sosial (dengan cara yang betul) dan luaskan sasaran pelanggan anda.

Sudah ketinggalan kalau nak guna cara tradisional. Melainkan digabungkan dengan teknologi dan media sosial yang ada.

Sehari anda ketinggalan, 100 orang dah mendahului anda.

2015, tahun yang mana Facebook dan Instagram akan mengetatkan syarat pengiklanan produk. Jadi bersiap siagalah ya.

Jadi...

- masih nak biar blog bersawang?
- masih tak mahu belajar cara nak idea menulis datang?
- masih tak mahu mula ada blog untuk iklan produk?

Selamat tinggal lah jawabnya.

Tapi, kalau nak dan SERIUS MAHU BERUBAH , saya boleh tunjukkan cara. Yang pasti, ianya datang bersama KOS yang berbaloi.

Hubungi saya untuk menempah blog bisnes anda; atau untuk daftar kelas asas blog (online / offline):

Hifzaila Hafni
PM/Whatsapp: 019-460 3094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com



Positif dengan Allah

Teks: Hifzaila Hafni


Kadangkala rasa perlu bertapa sekejap dalam 'gua'.

Muhasabah diri bila rasa ada saja yang tak kena.

Ber'gua' dan fikir adakah selama ini kita melakukan sesuatu pada landasan yang betul atau tidak.

Kita putuskan untuk melakukan sesuatu itu disebabkan apa.

Betullah...

Minyak zaitun diperah kuat untuk mendapat minyak zaitun yang bernilai,
bunga diperah untuk dijadikan pewangi,
manusia diperah dan ditekan untuk mengeluarkan apa yang terbaik daripada dalam dirinya; bukan Allah saja-saja nak menguji.




Salam Jumaat.

Semoga Allah memberkati kita semua dalam apa juga yang kita lakukan.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, dan Allah mahu kita berfikir.


Ulasan Kelas Asas Blog & Penulisan oleh Puan Noraini Dollah


Teks: Puan Noraini Dollah 


Ulasan Kelas Asas Blog & Penulisan ABDR

Saya mula melibatkan diri dalam bisnes secara online pada tahun 2011. Sebelum itu pada tahun 2008-2009 saya ada membuka kedai menjual pakaian dan mengambil tempahan jahitan serta membuat kursus belajar menjahit. Kedai ini diusahakan bersama sahabat saya tetapi terpaksa ditutup kerana masalah pekerja dan kami masing-masing ada komitmen baru. Jadi selepas bersalin suami meminta saya menjaga sendiri anak di rumah. Bermula dari situ saya mula mencari peluang bisnes dari rumah.

Saya menyertai bisnes secara dropship tanpa modal di internet. Produk dropship agak bagus malangnya saya tidak pandai bahagian pemasaran. Kemudian saya pergi ke kursus belajar FB ads untuk beriklan di facebook. Setelah faham cara beriklan di facebook, saya ditemukan dengan sahabat saya yang belajar di USM dahulu yang telah menjadi pemborong barangan kanak-kanak. Apalagi saya terus menjadi agennya dan berbekal ilmu FB ads saya berjaya mendapat untung bersih mencecah 4 angka, dan kini saya menjadi pemborong pula. Tetapi sejak akhir-akhir ini FB semakin mengetatkan polisi iklan dan kos iklan di facebook semakin mahal.

Kemudian saya ditemukan dengan kak Masayu Ahmad yang sering bercerita tentang Akademi Belajar Dari Rumah di facebooknya. Saya berasa begitu tertarik dengan konsep ini lantas terus berdaftar kursus asas blog dan penulisan dengan beliau. Saya diwajibkan melengkapkan 44 entri sebagai tugasan utama tetapi selepas beberapa entri saya hilang fokus dan blog ini terbiar.

Tetapi apa yang mengejutkan saya apabila saya dihubungi ramai ibubapa yang menemukan blog saya dan ingin membeli set membaca daripada saya selepas saya bercerita di blog tentang ajar anak membaca. Ini benar-benar membuka dimensi baru buat saya. Rupanya pemasaran melalui blog sangat besar kesannya dan lebih diyakini. Tetapi jika buat blog sendiri secara individu tentu kesannya tidak sebaik berblog melalui Akademi Bekerja Dari Rumah ini. Sebabnya sebelum ini juga saya ada blog sendiri untuk jualan tetapi tiada pengunjung. 

Namun dengan menyertai Akademi ini, saya mendapat jaringan bisnes yang luas dan capaian blog saya lebih tinggi kerana ada lebih 600 blog yang bergabung dan saling membantu sesama ahli akademi untuk menaikkan blog kita di google. Dengan ini kita akan mendapat lebih ramai pelawat dan tentu sekali lebih ramai pelanggan! Nasihat saya, jika ingin berbisnes online jom bergabung dengan kami di Akademi Bekerja Dari Rumah.

=============================================================

Berikut pula komen Puan Noraini tentang kekuatan berblog bersama ABDR.




Jemput ke blog beliau: http://norainidollah.blogspot.com



Ingin menjadi sebahagian daripada jemaah ABDR?

Hubungi 019-460 3094 untuk mendaftar Kelas Asas Blog atau ingin menjadi Rakan Niaga.


Merawat Batuk dan Selsema Anak Di bawah Umur 2 Tahun

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Pa&Ma

Seminggu lepas, Fuaad batuk berkahak. Bila musim hujan-panas macam ni, memang cepat sangat dia kena selsema-batuk macam ni. Hingus pun asyik meleleh je. Masa tidur malam la paling kesian, dengar dia batuk kong-kong macam tu.

Selalunya tindakan pertama kami bila dia batuk berkahak (tapi badan tak panas), kami akan bagi madu. Sebab madu selalunya berkesan untuk dia. Sampaikan pernah bagi beberapa hari berturut, agaknya kuantiti agak banyak, pernah jadi panas pulak badan dia. Sejak tu kami kurangkan kuantiti madu tu dan kadangkala saya bancuh dulu dengan air bagi dia minum.

Setakat ni, alhamdulillah. Tapi ambil masa dalam 4-5 hari juga lah. Selang seli juga diberi Nutriferon Shaklee untuk tingkatkan sistem imun.


Sebenarnya, sebelum ni Fuaad dah banyak telan ubat pun. Sampai saya rasa badan dia dah penuh ubat :( Lebih malang, ubat tu tak berkesan pun. Saya tak tahu sama ada ubat tu tak serasi dengan dia atau apa. Sejak tu lah, kami cuba rawatan alternatif dan home remedies. Dan sebenarnya, untuk anak di bawah 2 tahun, memang tak boleh dibagi ubat sebarangan tanpa arahan doktor. Tapi kadang-kadang doktor yang bagi ubat macam... hmm. Ibubapa pun kena ada ilmu juga ye. Ambil tahu apa ubat yang doktor bagi. Dan ikut sukatan yang betul. Anak 2 tahun ke bawah sebenarnya ada cara lain untuk merawat sebarang masalah kesihatan selain ubat, melainkan dalam kes-kes yang betul serius atau kecemasan.


Pagi tadi, terbaca artikel oleh The Malaysian Medical Gazette berkenaan Bahaya Ubat Batuk dan Selsema Pada Kanak-kanak.

Antara saranan yang diberikan oleh Mr Mark Cheong (ahli farmasi yang menulis artikel ini) jika anak di bawah 2 tahun mengalami batuk dan selsema adalah:

1. Menggunakan 'mist humidifier' untuk legakan hidung tersumbat dan mudahkan pernafasan
2. Titiskan cecair saline atau semburan saline untuk kekalkan kelembapan rongga hidung dan elak hidung tersumbat
3. Bagi kanak-kanak berusia kurang 1 tahun, hidung yang tersumbat boleh disedut menggunakan picagari 'bulb' berserta atau tanpa titisan saline

Untuk kanak-kanak yang lebih 2 tahun:

1. Ikut arahan pada label ubat semasa beri pada anak
2. Jangan beri melebihi dos yang ditetapkan walaupun tidak nampak perubahan positif (perubahan mengambil masa)
3. Sukatan dilakukan dengan menggunakan sudu penyukat atau picagari untuk lebih tepat. Elak guna sukatan sudu kecil atau sudu besar
4. Elak menggabungkan ubat batuk/selsema yang berlainan tanpa arahan doktor atau ahli farmasi

Jadi, hati-hati ketika menangani anak yang batuk dan selsema. Jangan senang-senang bagi ubat. Dan jangan pula senang-senang bagi home remedies yang kadangkala kurang sesuai. Madu, contohnya, tidak sesuai untuk kanak-kanak kurang 1 tahun, apatah lagi kurang 6 bulan.

Kalau masalah anak berterusan, cepat-cepat jumpa doktor untuk mengelakkan masalah lebih serius. Semoga Allah melindungi anak-anak kita.

===================================================



Mahu Saya Buatkan Blog untuk Anda?

Teks: Hifzaila Hafni

Blog memang salah satu medium efektif dan 'tool' yang perlu ada bagi setiap individu yang ingin berbisnes online.

Kenapa?

Daripada blog, anda dapat menerangkan produk atau servis anda dengan lebih lanjut, dan bakal pelanggan mudah mencari maklumat tentang produk atau diri anda kerana kini segalanya boleh didapati dengan melayari internet. Dan di blog juga, anda tidak tertakluk kepada syarat-syarat seperti yang dikenakan oleh Facebook, yang mana mulai 2015, pemasaran secara 'hard selling' di Facebook akan disekat. Yang dimaksudkan adalah Facebook personal ya. Untuk tujuan bisnes, boleh manfaatkan penggunaan Fanpage atau FB Ads.

Tapi sebilangan orang yang berbisnes ini, bukan tak mahu buat blog, tapi mungkin kurang arif, kurang faham atau tiada masa untuk buat.

Jadi, disebabkan itu, kami di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) ada menawarkan perkhidmatan TEMPAHAN BLOG BISNES bagi mereka yang mahu mulakan blog bisnes sendiri.

Blog yang dibangunkan akan lengkap dengan widget yang perlu ada sebagai sebuah blog bisnes. Juga akan disediakan Fanpage dan pautan.

Memang sesiapa saja boleh bina blog sendiri, tapi kelebihan bila blog ini dihasilkan melalui servis ini, secara automatik anda akan berada dalam jemaah ABDR, yang mana rangkaian kami menjangkau hampir 1000 blog ketika ini. Blog anda juga akan dipautkan kepada semua ahli maka potensi bisnes anda akan lebih berkembang.

Dengan bayaran serendah RM200 bagi setiap tempahan blog, anda akan dapat blog bisnes anda sendiri, email dan fanpage bisnes anda. Anda juga layak meletakkan tapak iklan di SOHO Directory dengan tambahan bayaran RM50 untuk ruang iklan selama 6 bulan.

Masa yang diambil untuk setiap tempahan siap adalah 3-5 hari sahaja.

Contoh tempahan blog bisnes yang telah siap adalah bisnes Gula Kapas: http://gulakapasshariz.blogspot.com

Luaskan potensi bisnes anda melalui blog. Dan sertai ABDR. Anda bukan sahaja dapat blog sendiri tetapi juga dapat berkenalan dengan para usahawan yang berkaitan dengan bisnes anda sekaligus mengembangkan bisnes anda.









Anak di Taska, Anak di Rumah

Seperti biasa pagi ini, hantar Fuaad ke taska. Cuti sekolah begini, taska sedikit sunyi sebab kawan-kawannya yang sekolah kebanyakannya tak datang. Yang tinggal kawan-kawannya sebaya dengan dia.

Sejak dah menginjak 2 tahun, alhamdulillah nampak perkembangannya ok di taska. Pandai berkawan kadang-kadang sampai terlebih ramah. Banyak bercakap. Dan sekarang dah pandai nak mainan yang sama dengan apa yang kawan ada. Sebelum ni saya tak tahu yang dia selalu ambil mainan kawan tapi kata dia punya, sampailah satu hari saya terpaksa menumpang di taska tunggu suami jemput. Baru saya tahu selama ni macamana dia di taska. Nasib baiklah kawan dia yang diambil mainan tu tak bergaduh tapi kesian la kawan tu.

Betapa tak prihatin saya dengan perkembangan anak. Saya tak sedar yang anak saya dah besar. Dah pandai. Dah cerdik.

Alhamdulillah kat taska tu cikgu-cikgunya memahami kerenah dia. Daripada kecil, banyak perubahan dia sepanjang dia di taska tu. Ada baik dan buruk tetapi saya memandang banyak yang baik dan atas sebab itu saya tak sanggup tukar taska walaupun berpindah jauh. Dan baru saya faham kenapa ada kawan-kawan saya dahulu bertindak begini juga. Rela hantar ke tempat yang anak kita serasi walaupun jauh dari rumah, asalkan segalanya dijaga dengan baik. Faham sahajalah taska zaman sekarang. Dan baru-baru ni, ternampak di wall FB tentang upah mengasuh bayi boleh mencecah RM550 seorang!

Mahal sungguh bagi saya.

Tapi saya tak tahu taskanya bagaimana. Apa khidmat yang ditawarkan. Cuma bayangkan kalau dah dua anak, dah hampir mencecah RM1000 sebulan.

Atas faktor inilah juga, saya bersedia daripada sekarang untuk menjaga anak saya sendiri di rumah. Atau anak hanya dihantar separuh hari sahaja sebab saya masih bekerja tetapi di rumah. Atas alasan itu juga, saya perlu bekerja keras untuk memastikan impian saya untuk lebih masa di rumah tercapai.

Taska atau playschool masih perlu, untuk anak belajar bersosial dan belajar. Tetapi bukan untuk diserah bulat-bulat tanggungjawab. Saya dan suami tetap berperanan besar membesarkan anak sebab itu AMANAH.

Sama ada kita bekerja di pejabat atau di rumah, yang penting tanggungjawab kepada keluarga dan anak tidak terabai. Kedua-duanya memerlukan pengurusan masa dan tenaga yang baik. Kedua-duanya juga ada pro dan kontra. Bukanlah ibu bekerjaya lebih baik daripada ibu bekerja di rumah atau sebaliknya, kedua-duanya berperanan sama. Hormati satu sama lain.

Cuma jika ingin bekerja di rumah, saya boleh bantu tunjukkan cara. Zaman online, segalanya mungkin. Antara hendak atau tidak sahaja.

Ketahui cara menjana pendapatan di rumah, hubungi:

Hifzaila
019 460 3094

Penyakit Tangan, Kuku dan Mulut (HFMD)

Teks: Hifzaila Hafni
Sumber: babycenter.com
Imej: Carian Google

Tadi, ternampak status FB kawan pasal anaknya kena HFMD (Hand, Foot and Mouth Disease) atau dalam Bahasa Malaysianya Penyakit Tangan, Kuku dan Mulut. 

Dalam banyak-banyak komen tu, saya paling ingat komen kawan saya yang doktor syak anaknya kena HFMD masa pegi ke Taman Haiwan. 

Oh saya tak tahu HFMD boleh dapat dari situ. Sebelum ni saya anggap HFMD selalu dapat dari taska. Maklum la ramai budak kat taska... kita pun tak sedar bila penyakit tu berjangkit. Dan kawan saya kata lagi, shopping mall pun ada kemungkinan juga kalau ada budak yang memang dijangkiti turut berada dalam kawasan yang sama. Jadi, kena elak tempat-tempat yang terlalu sesak dan ramai orang.

Apakah HFMD?

Adalah penyakit yang disebabkan oleh salah satu kumpulan virus coxsackie. Anak akan mengalami lepuh pada kaki, tangan dan dalam mulut (seperti namanya).

Mengenali simptom HFMD

1. Anak kelihatan kurang sihat
2. Muncul lepuh pada kaki, tangan dan mulut
3. Sakit tekak
4. Demam ringan (mild fever)

Lepuh yang amat sakit mungkin membuatkan anak tak mahu menyusu dan makan minum.

Cara tangani anak yang HFMD

1. Memberinya paracetamol suspension (atas arahan doktor)
2. Menyapu teething gel untuk kurangkan sakit anak
3. Untuk mengelakkan dehidrasi, kerap tawarkan susu badan atau formula, air atau jus yang dicairkan. Untuk anak yang lebih besar, boleh beri ice lolly untuk kurangkan rasa sakit



HFMD akan mengambil masa antara 7 hingga 14 hari untuk surut. Waktu ini, anak memang memerlukan perhatian dan ibu akan penat. Tapi, macam tu lah pengorbanan ibu. Perlu banyak bersabar.

Jadi, kalau ibu-ibu perhatikan anak ada simptom-simptom di atas, atau suhu badan tinggi (lebih 39 C) serta muncul ruam yang kita tak pasti pada anak, cepat-cepat ke klinik ya. 

Semoga anak kawan saya cepat sembuh. Sama-sama kita doakan.



Belajar Buat Blog Langkah Demi Langkah

Walaupun ramai yang pandai buat blog, tapi ada segelintirnya tak sedar yang dia boleh memaksimumkan penghasilan blognya itu. Berbeza pendekatan blog penulisan dengan blog bisnes.

Kebanyakannya memang sudah ada blog, tapi tinggal separuh jalan. Sama ada tak tahu atau tak mahu teruskan. Atau tak kuasa nak teroka apa yang perlu buat untuk lengkapkan blog macam blog-blog orang lain yang cantik, user friendly dan trafik tinggi.

Ok, dah buat blog, dah siap. Macamana nak tarik orang datang ke blog kita hari-hari? Itu pun kena belajar juga. Tak kisah lah belajar dengan membaca atau bertanya kepada yang lebih berpengalaman. Nak dapat ilmu, kena rajin. Dan ada sesetengahnya perlukan pengorbanan dan pelaburan.

Tiada yang PERCUMA dalam dunia ini.

Kalau sesiapa berminat dan free hujung minggu ini, cikgu blog saya anjurkan kelas belajar buat blog di kediaman beliau. Nota dan minuman beliau sediakan. Tapi untuk muslimah yang serius nak belajar sahaja lah ya. Sambil tu ada juga slot belajar buat roti kalau nak turut serta. Dengar-dengar demonstrasi Tupperware pun ada. Kelas ambil masa 3 jam sahaja. Maksimum 3 orang per slot. Habis belajar dan bina networking dalam sehari (sebenarnya 3 jam sahaja).

Boleh hubungi saya untuk tempah slot. Moh daftar sekarang!

Rancang Menu Seminggu

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Carian Google

Hari-hari nak memasak, memang buntu dan keputusan idea dibuatnya. Kadang-kadang tak lalu nak makan masakan sendiri (masa berbadan dua ni selalu ada perasaan macam ni). Yang orang masak, atau makan kat rumah orang memang sedap bertambah-tambah. Hehe.

Walaupun macam tu, mujur juga suami saya jenis yang suka bagi idea. Dia cakap apa yang dia nak makan. Jadi tak adalah saya pening kepala nak fikir menu. Kalau dia yang masak, jangan tanya menu apa. Janji boleh dimakan. Apapun I totap love you forever lah.

Bulan depan, niat nak siapkan menu seminggu terus. Mudah nak rancang dan beli barang. Yang pasti memang menu mudah sahaja dan cepat nak masak.

Sebenarnya, antara tips nak jimat masa dan cepat masak ketika hari bekerja adalah dengan siapkan semua bahan-bahan di hujung minggu. Jadi, lepas balik rumah tinggal nak masak nasi dan terus masak. Cepat makan dan tak penat.

Dan lebih mudah kalau kita dah siapkan menu sepanjang minggu. Balik terus campak-campak masak saja.

Sekarang ni, siap boleh download aplikasi menu planner lagi ke handphone. Jadi, hari Sabtu ke Ahad dah boleh rancang siap-siap nak makan apa.

Saya guna aplikasi Food Planner dan Pepperplate. Baru je install. Minggu depan kita tengok efisien ke tidak ye.





Sebenarnya, nak masak atau tidak, terpulang kemampuan masing-masing. Cuma bila masak di rumah, kita dapat jimat banyak masa dan duit. Dan kita boleh kawal apa yang masuk dalam perut kita. Tambah lagi saya yang GDM ni, kena perhati pemakanan sikit. Bukan perlu nak masak yang rumit dan banyak jenis, asalkan cukup 1-2 lauk (protein dan sayur) dan mungkin sambal. Hujung minggu boleh la masak special sikit kan.

Makan kat luar pun bukan murah sekarang. Bagi saya, sekali sekala ok. Tapi kalau selalu, agak parah juga. Jadi terpaksa menguatkan diri masak yang termampu. Itulah antara push factor saya gagahkan diri masak walaupun ada masa memang penat sangat rasanya. Sebab tu jugak lah saya ambik makanan tambahan Shaklee (iklan sikit). Kalau tak, memang saya dah melepek balik rumah, rasa nak baring saja.

Nanti saya kongsi menu seminggu saya. Kejap nak google resipi dulu dan rancang untuk seminggu terus! Insya Allah.

Pek nasi arab pun senang nak masak. Kalau nak cuba, boleh contact 019-4603094 ye. Nasi mandy, kabsah atau maqluba siap tak sampai sejam :)



Coaching Kelas Blog

Teks & Imej: Hifzaila Hafni

Coaching kelas blog khas untuk mereka yang:

》 tiada masa untuk kelas blog online
》 ingin siapkan blog bisnes dengan pantas dan secepat yang mungkin
》 ingin lengkapkan dan sempurnakan blog sedia ada
》 mahu luaskan jaringan bisnes melalui Instagram & beriklan di Mudah.my

Kelas akan dijalankan secara offline (face to face) oleh pengajar dalam masa 3 jam sahaja.

Maklumat tentang kelas:

Hari: Sabtu atau Ahad
Tarikh: 22 atau 23 November 2014
Jam: 2 hingga 5 petang
Tempat: Kota Kemuning, Shah Alam
Pengajar: Puan Zaila Mohamad (Guru Online ABDR) - zailamohamad.com

Maksimum 3 orang untuk setiap slot. Nota dan minuman disediakan.

Yuran RM250
Belajar blog, fanpage, Instagram dan Mudah.my

Yuran RM200
Belajar blog dan fanpage sahaja

Untuk menempah slot, hubungi:
Hifzaila Hafni
019.460.3094

Sudah Dua!

Teks & Foto: Hifzaila Hafni


14.11.14

Daripada hidup berdua, kini dah jadi bertiga.

Daripada prinsip hidup semua perlu sempurna, kini dah jadi prinsip tutup sebelah mata.

Daripada hidup penuh masa terluang untuk diri sendiri dan suami, kini dah jadi tunggang-langgang (kadangkala).

Daripada baca Nur dan Dara, kini dah tukar kepada Pa&Ma.

Daripada tengok drama Korea, kini kalau boleh tengok berita pun dah cukup bahagia.


Begitulah bagaimana hidup saya berubah sejak kehadiran Fuaad. Dengan pantas anak bertuah ini membesar dan pelbagai cabaran dan pengalaman yang ummi abah dia belajar.

Kami belajar sabar. Belajar menerima dugaan. Belajar meresap tekanan. Belajar mengawal emosi.

Dan belajar meningkatkan taraf hidup dan ekonomi keluarga.


2 tahun, cepat sahaja. Daripada hanya susu ke nasi ayam. Daripada meniarap ke berlari. Daripada senyum-senyum ke menyanyi.

Alhamdulillah.

Ummi abah takkan sentiasa dengan kamu, tapi Allah akan.


Selamat Hari Lahir anakanda.


Menurunkan Panas Badan Anak

Teks: Hifzaila Hafni


Hari ini, alhamdulillah Fuaad dah beransur sihat. Panas di bahagian kepala dan leher dah berkurang, tinggal batuk sahaja lagi, itu pun hanya di waktu malam. Kesian terganggu tidur dia.

Hasil pengorbanan suami saya EL dan menjelum kepala Fuaad selang beberapa jam, agaknya antara faktor yang membantu dia makin pulih. Saya hanya mampu EL sehari sahaja (ini bab semua ibu bekerjaya tak suka) dan Sabtu pula terpaksa tinggalkan dia dengan abahnya sebab saya ada training Shaklee yang dah lama saya nak pegi. Berat hati juga tapi saya anggap itu salah satu pengorbanan untuk membaiki kehidupan kami sekeluarga di masa depan.

Bila anak kurang sihat, memang akan meragam. Macam Fuaad, benda kecik pun dia cepat naik marah. Ada masa tak nak kawan pun dengan saya, semua nak abah. Nak abah dukung, nak abah suap makan, nak abah suap minum. Sepanjang 2-3 hari dia tak bermaya, susah betul nak dengar suara. Tanya apa pun, geleng kepala saja atau cakap 'nanak'. Basikal dan kereta mainan dia pun tak berusik. Dia hanya baring dan tengok Pocoyo.

Cara menurunkan panas badan anak:

1. Cuba bagi air cap kaki tiga (air badak). Tapi tak bagi direct, dicampur dalam air masak dia. Itu pun hanya sukatan kecil sahaja (3 penutup untuk 300 ml air).

2. Jelum kepala dengan air asam jawa. Malam sewaktu tidur, letak tuala rendam air asam jawa tu atas dahi dia.

3. Masak sup dengan banyak bawang putih. Sup sayur sebenarnya tapi dilebihkan bawang putih. Alhamdulillah Fuaad makan banyak. Minum sup pun ok, asalkan ada cecair yang masuk dalam badan selain minum air masak.

4. Pakaikan stokin semasa tidur malam. Takut malam dia kesejukan sangat pulak. Kipas kuat, hujan pulak musim sekarang.

5. Bagi apa sahaja yang anak teringin nak makan - asalkan dia makan. Fuaad hari tu dibagi karipap (favourite), nata de coco, biskut.

6. Standby ubat demam / ubat punggung - takut suhu badan anak naik mendadak. Sekurang-kurangnya dapat bertahan sebelum tindakan selanjutnya (bawak ke hospital).

7. Sentiasa periksa suhu badan anak dengan termometer. Suhu badan normal antara 36-37.2 C. Lebih daripada 37.2 C (demam sedikit) dan mencecah 38 C, perlu rujuk anak ke hospital. Suhu yang terlalu tinggi boleh pengaruhi otak. Jadi ambil perhatian terutamanya bagi anak yang di bawah 2 tahun.



8. Lap badan / mandikan anak dengan air yang suam-suam kuku (jangan terlalu sejuk). Saya tak basahkan kepala (ikut petua orang tua). Selalu lapkan badan pun boleh bagi turun suhu.

9. Pakaikan anak dengan pakaian yang jarang atau lubang-lubang dan longgar. Biar anak selesa. Kami siap berkampung di ruang tamu sebab pengudaraan lebih baik. Siap ada tambahan kipas, untuk elak anak rasa panas.

10. Jangan marah atau paksa anak makan atau minum. Tapi ubat memang kena paksa sikit, kalau tak memang dia takkan makan. Masa ni, anak memang akan crancky, dan cuba offer makanan lain. Atau selang setengah jam, offer semula (untuk minum air). Makanan pula, boleh cuba yang lembut dan berkuah seperti bubur dan sup. Fuaad nak makan nasi dengan sup dan telur hancur. Semalam dah sihat sihat sikit, makan juga nasi dengan ayam paprik. Alhamdulillah.

Bila panas dah berkurang, kini tinggal batuk dan bersin sikit, saya bagi dia Nutriferon Shaklee. Untuk bagi kuat imun. Seminggu sekali sahaja. Suku sachet je untuk kanak-kanak.

Alhamdulillah, dia memang minum Nutriferon ni, tak banyak songeh sebab rasa macam teh bunga.

Semoga anak-anak kita sihat selalu dan dihindarkan daripada penyakit-penyakit yang berbahaya.

=========================================================================

Berminat memulakan blog; atau ingin menjana pendapatan secara online?

Maklumat lanjut, hubungi:

Hifzaila Hafni
019-4603094


10 Tips Mudah Masak untuk Suri Bekerjaya

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: freeimages.com

Untuk memasak di rumah setiap hari, bagi ibu bekerjaya, memang mencabar. Tapi bila difikirkan pahala yang dapat dan kos yang dapat dijimatkan jika makan di rumah, sekurang-kurangnya boleh dijadikan motivasi untuk terus memasak walau pun penat.

Tak perlu masak menu yang rumit, lebih mudah masak menu ringkas kegemaran keluarga dan cepat disediakan. Tapi hujung minggu mungkin boleh masak yang istimewa sikit ye.

Tapi situasi saya mungkin tak sama dengan ibu bekerjaya lain ya, terpulang kemampuan masing-masing. Keluarga saya mungkin ok dengan menu ringkas macam ayam atau ikan goreng garam kunyit dengan kuah pindang tapi saya tak tahu dengan keluarga lain. Tapi dengan lambakan resipi di majalah dan di internet, saya kira tak terlalu susah nak mencari resipi ringkas dan mudah yang lain (saya pun selalu macam ni bila dah bosan dengan ikan goreng dan pindang hehe).

Antara tips yang boleh diamalkan untuk memudahkan proses memasak di minggu bekerja:

1. Protein seperti ayam, ikan dan daging boleh dicuci bersih dan dipotong siap-siap serta disimpan mengikut saiz hidangan keluarga masing-masing. Saya simpan dalam beberapa bahagian ke dalam plastik. Jadi bila nak masak, ambil 1 plastik yang berkenaan sahaja. Bahan mentah begini tak boleh dinyah beku dan dibeku semula sebab boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria. Jadi, bahagikan siap-siap mengikut keperluan.

2. Protein tadi boleh diperap dengan garam kunyit terus. Senang nak masak nanti. Tapi mungkin ada bahagian yang tak diperap... kalau kita nak masak sup ke gulai ke.



3. Cili kisar siap-siap dengan bawang besar dan bawang putih. Untuk peminat sambal tumis - boleh buat ni, cepat siap sambal. Saya selalu nak buat ni tapi asyik tak kesampaian. Bukan apa, cili giling peket tu tak sesedap yang kita buat sendiri. Cuma bertahan je dengan cili giling peket sebab nak juga makan sambal tumis.



4. Sayur -sayuran berdaun hijau. Boleh cuci bersih dan asingkan daun dan batang dan simpan dalam peti ais. Mudah sangat nak masak. Dan sayur lebih tahan lama. Kalau bayam, lagi mudah sebab batangnya lembut, saya patahkan aje batang dengan daun, simpan dalam bekas atau plastik. Kalau sawi atau kangkung pun boleh. Asingkan batangnya.



5. Sayur-sayuran kacang seperti buncis, kacang panjang dan bendi. Memadai cuci bersih dan simpan. Jangan dipotong dahulu sebab nanti lebam. Pengalaman sayalah. Kalau sesiapa ada cara nak simpan sayur kacang yang dah dipotong tanpa lebam (atau hitam-hitam), kongsi la dengan saya ye. Nak masak cepat, potong dengan gunting je.

6. Sayur-sayuran keras seperti lobak merah boleh dipotong siap-siap dan disimpan (potongan jejari, bulat atau half moon). Kobis bunga dan brokoli boleh diceraikan floretnya. Nak masak, boleh terus ambil sahaja.



7. Cendawan tiram adalah salah satu bahan yang mudah masak dan boleh dimasukkan dalam pelbagai hidangan. Selain rasanya yang tersendiri. Selalu ada di dapur saya.

8. Sediakan satu hidangan yang ada protein dan sayuran seperti sup, tomyam, paprik atau stew. Sekali masak je.

9. Boleh cuba makanan barat atau cina. Lazimnya menu begini ringkas dan mudah. Boleh cuba pasta atau kacau goreng (selalunya menu sayur cara cina guna kaedah begini). Bahan yang guna pun tak banyak.



10. Masak hidangan segera. Bukan makanan segera ya. Maksud saya macam pek sejuk beku atau yang mudah masak seperti perencah tomyam, nasi goreng, asam pedas atau nasi arab (saya jual pek nasi arab segera - iklan jap hehe). Sekejap saja masa yang diambil untuk sediakan. Tapi kalau berkemampuan  sediakan perencah sendiri, lebih baik.

Saya pun ada masanya tapau juga, tapi tidaklah selalu. Selain dapat kurangkan kos, lebih puas hati masak sendiri untuk keluarga biar pun makanan yang simple sahaja. Kadang-kadang bila menu ikan goreng tu lah yang makan bertambah!






Untuk mendapatkan pek nasi arab segera Al Bayt, boleh lihat di sini:

atau hubungi 019 460 3094.


Kisah Tonsil, Jangkitan dan Batuk

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

Bermula kembali episod anak kurang sihat. Bila badan anak panas, suhu naik, memang ibu bapa patut risau dan jangan dibiarkan. Sangat berbahaya lebih-lebih lagi jika anak di bawah 2 tahun.

Sebab tu setiap rumah kena ada termometer. Kat rumah kami pun ada tapi termometer tu kini dah jadi 'mikrofon'. Alahai anak.

Hujung minggu lepas, Fuaad mula batuk-batuk. Dan kebiasaannya, kami bagi dia Nutriferon. Bancuh suku sachet dalam air masak, bagi dia minum. Insya Allah minum konsisten 4-5 hari, akan kurang batuk dan selsema (kalau masa tu diiringi selsema juga). Kali ni pun, bagi juga tapi agaknya selang-selang maka tak kurang batuknya :(

Selain tu, saya cuba juga bagi air madu (setengah sudu teh madu + setengah gelas air) dan sapu dada dan tapak kaki Fuaad dengan minyak bawang putih (2 ulas bawang putih bakar yang dihancurkan + 2 sudu besar minyak kelapa dara). Malam nak tidur, saya pakaikan stokin.

Tapi nampaknya kurang berkesan. Bangun pagi, satu badan Fuaad panas. Terus ke klinik. Mujur ada klinik 24 jam yang dekat dan boleh diharap, doktor ambik suhu 37.7 C. Terus doktor masukkan ubat punggung. Yang saya tahu, ubat punggung selalu digunakan untuk turunkan suhu badan anak dengan cepat. Dan bila doktor check tekak, ada bengkak tonsil sikit.

Memang suami saya dah agak (saya memang selalu blur) yang mungkin tonsil Fuaad bengkak ni. Sebab tu dia kurang selera makan dan minum. Dan asyik merengek je. Tambah-tambah lagi kalau dengan saya. Ada je yang dia membangkang...huhu.

Doktor bagi ubat batuk, ubat demam dan ubat punggung. Agaknya infection kat tekak dia disebabkan virus. Jadi jangan mintak antibiotik pula bila doktor tak bagi sebab tak kena fungsinya. Dan sebolehnya elakkan selalu bagi antibiotik pada anak melainkan keadaan terpaksa (bila keadaan makin teruk). Dan usahakan bagi anak minum banyak air dan turunkan suhu badan dengan basahkan dahi dan kepala sekerap mungkin. Letakkan tuala basah kat dahi. Lapkan badan dia bagi suhu turun.

Ubat batuk - dia langsung tak boleh telan. Terasa kat lidah je, terus muntah. Kalau la ada lolipop melegakan batuk untuk kanak-kanak, lolipop madu ke... senang dia nak kemam-kemam. Kalau sirap batuk macam tu... mintak maaflah.

Hmm. Pagi ni, kepala dan leher je yang panas. Bawah badan hingga ke kaki, normal. Jadi, kami buat hipotesis (ok budak Sains haha) yang mungkin Fuaad salah urat. Biasa salah urat pada budak, bahagian pinggang ke atas - panas, bahagian pinggang ke bawah - sejuk. Dan demam / panasnya on dan off. Fuaad dah pernah beberapa kali jadi macam ni, maklumlah budak lasak main sana sini, tidur pun lasak. Agaknya ada la tu terseliuh ke tergeliat kat mana-mana. Dan tambah lagi tonsil bengkak - memang melepek dia jadinya.

Maka suami saya bawak dia balik ke umah Wan dia, sebab tukang urut yang kami selalu bawak dia duduk dekat sana. Saya tak mengikut sebab ada check up di klinik kesihatan. Sedih je tengok dia terbaring kena urut - mesti nangis. Tapi alhamdulillah suami kata dia makin ok. Makan pun ada selera sikit.

Fuaad memang ada banyak sejarah sakit tekak - jangkitan bakteria, jangkitan virus, Croup - hingga pernah masuk wad. Tapi, ni dah lama dia tak kena. Alhamdulillah. Agaknya dah makin besar (seminggu lagi menginjak 2 tahun), makin besar juga cabaran dia nak bina sistem imun dia ya.

Setiap yang berlaku, menambah ilmu kami suami isteri. Baik dari segi simptom, cara mengawal dan tindakan selanjutnya. Habis korek Google, buku, kawan-kawan yang berpengalaman sama dan kawan-kawan doktor kami rujuk. Elok ada ilmu sikit tentang sakit dan ubat untuk anak. Dan alhamdulillah sejak berkecimpung dengan vitamin dan suplemen, makin banyak kami belajar untuk meningkatkan kesihatan keluarga.

Untuk ibu bapa yang senasib dengan kami (anak tengah kurang sihat), sama-sama kita tabah ya. Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik pada anak-anak kita. Semoga Allah kurniakan kekuatan untuk kita menghadapinya juga. Insya Allah.

*Dah sihat nanti umi bagi makan papadom ye.

Pengalaman Bisnes Tanpa Modal

Teks: Hifzaila Hafni

Dengan situasi ekonomi yang makin mencabar sekarang ni, ramai yang mula mencari jalan menambah pendapatan sampingan. Yang berkeinginan, tapi kurang atau tiada modal. Yang bermodal tapi tiada keberanian untuk mencuba. Sebenarnya sesiapa juga boleh berbisnes jika rajin meneroka dan menangkap peluang serta berani mencuba sesuatu yang baru. Kena belajar keluar daripada zon selesa.

Saya mula berbisnes awal tahun 2014, yang mana asalnya memang saya sendiri tak merancang untuk terjebak sebab mindset saya adalah 'saya tak pandai menjual dan takkan berjaya buat bisnes'. Dah tentu bukan mindset yang bagus untuk diamalkan.

Saya bermula dengan dropship, iaitu nasi arab, sambal kentang dan kurma badam/walnut semasa bulan Ramadan lepas. Saya buat dropship dengan cikgu blog saya, Puan Zaila Mohamad. Beliau memang aktif berbisnes dan saya belajar sedikit demi sedikit dengan beliau tentang konsep dropship dan alhamdulillah banyak ilmu yang saya dapat dan pelajari.

Bisnes dropship sebenarnya amat baik untuk mereka yang tiada modal atau hanya mempunyai modal yang minimum. Kita tak perlu simpan stok atau uruskan tentang pengeposan/penghantaran barang kepada pelanggan. Yang perlu anda buat adalah kenal dan tahu produk yang anda buat dropship, buat promosi (online /offline), uruskan pembayaran dan kumpul komisen. Tidak melibatkan sebarang modal.

Tapi sesetengah penjual mungkin mengenakan sedikit modal (kadar minimum) untuk memulakan bisnes dropship mereka; mungkin ejen dropship perlu tahu rasa atau packaging (produk makanan) sebelum menjual. Atau sebagai bayaran sampel untuk dicuba sebelum membuat promosi lanjut. Ejen dropship akan lebih yakin dan mudah menjual.

Pengalaman saya menjadi ejen dropship Nasi Arab Al-Bayt, alhamdulillah kini maju setapak menjadi ejen.

Begitulah perjalanan bisnes produk makanan saya bermula. Dan saya pasti anda juga boleh lakukannya.

Bisnes tanpa modal bukan sesuatu yang mustahil untuk dilakukan, jika anda tahu dan mahu belajar caranya.

Hifzaila Hafni
0194603094
http://hif-onlinestore.blogspot.com
Hif Online Store (Facebook page)

Makna November Pada Saya

Teks: Hifzaila Hafni

Setiap tahun di bulan November akan memberikan saya pelbagai cerita.

20 tahun dulu, mak saya dijemput Allah.
3 tahun lepas, saya berkahwin dengan jejaka pilihan saya yakni kawan sekolej saya.
2 tahun lepas, alhamdulillah melahirkan anak sulung.
Tahun ini, ambil satu ujian yang mencabar setelah sekian lama, tapi tiada rezeki lulus (kecewa sikit di situ).

Jadi, bulan November penuh cerita best dan tak best.

Apa pun ceritanya, kita dah semakin hampir ke penghujung 2014. Kurang 2 bulan lagi untuk ke tahun baru seterusnya. Baiklah kita muhasabah dan review hidup kita sepanjang tahun ini. Adakah makin baik berbanding tahun lepas, masih sama atau sudah bertransformasi?

Alhamdulillah saya mulakan tahun ini dengan belajar buat blog melalui kelas asas blog dan semakin seronok dapat berkenalan dan berkongsi pengalaman serta pengetahuan dengan jemaah di akademi. Jika saya tak ambil langkah begitu awal tahun ini, saya tak tahu bagaimana corak hidup saya dalam tahun 2014 ini. Tapi yang pasti sekarang, hingga saat ini, penuh warna warni. Banyak yang saya belajar, banyak yang saya perolehi. Jatuh dan bangun, susah dan senang.

Saya bersyukur Allah kurniakan suami yang banyak membantu di rumah dan menyokong kerja-kerja bisnes kami. Semoga Allah panjangkan jodoh kami suami isteri, panjangkan umur dan murah rezeki kami sekeluarga.

Insya Allah.

*Mode anniversary. Haha.

Belajar bisnes dropship, hubungi:
Hifzaila Hafni
0194603094
hifzaila.hafni@gmail.com

Masuk Gua Seketika

Sibuk sikit akhir-akhir ini.

Dengan menjadikan rutin masak makan malam lepas balik kerja dan melayan kerenah anak bujang, malam rasa macam singkat sahaja.

Dan hujung minggu ni, ada misi besar untuk saya, yang mana apa usaha saya dalam sehari dua ini akan menentukan hala tuju hidup saya untuk tahun hadapan.

Semoga dimudahkan urusan semua, bertambah rezeki dan semakin berjaya. Doakan saya juga.

Yang mahu belajar buat kedai online, hadir kelas online, belajar buat blog, membeli ebook - semuanya ditawarkan sepanjang tahun. Boleh terus hubungi saya.

Hifzaila Hafni
019-4603094
hifzaila.hafni@gmail.com

Jeruk Mangga Asam Boi

Akhirnya berjaya buat sendiri jeruk mangga yang trending sangat di FB. Caranya mudah sangat cuma kadang-kadang tak terbuat. Tapi saya memang 'hantu' mangga sebulan dua ni. Jadi memang harus saya cuba buat jeruk mangga ni.

Semalam ke Hero Market (pilihan buah banyak di sini), dan memang teruja nampak banyak lagi mangga lemak. Sebenarnya elok guna mangga muda tapi saya saja nak cuba dengan mangga lemak, kurang masam sikit. Walaupun buat jeruk, saya tak suka jeruk yang terlalu masam. Maka, beli lah 3 biji.

Kemudian cili padi dan asam boi. Suami cadangkan tambah sikit asam betik, mana tahu sedap. Jadi jeruk mangga saya ada asam boi dan asam betik. Sedap juga.

Jeruk buah sebegini boleh dipelbagaikan lagi. Ada yang letak belacan bakar (resipi kawan saya). Boleh juga tukar buah lain seperti jambu batu atau kedondong.

Meh saya kongsikan jeruk mangga versi saya.

Bahan:

3 biji mangga lemak
1 peket kecil asam boi masam manis
1 peket kecil asam betik
Garam
Gula
3 batang cili padi

Cara buat:

1. Hiris mangga panjang-panjang. Cuci dan tos.
2. Dalam satu bekas atau besen, masukkan mangga. Taburkan gula dan garam serta cili padi yang dah dipotong.
3. Taburkan asam. Gaulkan kesemuanya.
4. Masukkan ke dalam balang/bekas.
5. Sejukkan dalam peti sejuk semalaman.

Yang mengidam tu, jangan lupa cuba :)

================================

Tempahan buat blog bisnes atau belajar buat blog bisnes sendiri; kini dengan pakej mampu milik.

Maklumat lanjut, hubungi:
Hifzaila Hafni
SMS/Whatsapp: 019.460.3094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com

Salam Maal Hijrah 1436H

Teks: Hifzaila Hafni

Salam Jumaat, hari terakhir di tahun 1435H.

Apakah yang sudah kita lakukan atau capai sepanjang tahun lepas? Adakah semua azam kita telah tertunai? Atau adakah masih sama seperti tahun sebelumnya yang mana azam hanya tinggal azam sahaja?

Kita sendirilah muhasabah diri, dan jika kita dapati kita sekarang dah jadi orang yang lebih baik daripada sebelumnya, alhamdulillah. Jika tidak, mulakan semula. Tidak terlambat untuk memulakan sesuatu.
Dengan pelbagai cabaran dan tekanan hidup di zaman sekarang, memang mudah kita nak menyalahkan situasi. Tapi adakah selesai masalah kita jika terus menyalahkan situasi tersebut tanpa kita bertindak apa-apa untuk mengatasinya?

Setiap masalah pasti ada jalan keluar dan penyelesaiannya. Doa dan mohon pada Allah diberikan hidayah dan petunjuk. Setiap usaha pasti akan ada hasilnya. Insya Allah.

Selamat Tahun Baru Hijrah. Semoga kita menjadi insan yang lebih baik daripada semalam.
Hijrah kepada sesuatu yang baru dan lebih baik dengan belajar bina blog bisnes atau asah bakat penulisan anda di blog dengan mendaftar ke kelas asas blog online/offline. 

Selain mendapat bonus ebook panduan menjana pendapatan sampingan dan berniaga sambilan, anda juga akan menyertai jemaah yang terdiri daripada individu yang telah berjaya di bidang masing-masing yang tidak kedekut berkongsi ilmu dan pengalaman.

Sertai Akademi Bekerja Di Rumah dan belajar sesuatu yang baru sempena tahun baru ini.
Menghampiri 1000 blog yang bergabung dalam akademi, hubungi saya untuk mendaftar kelas blog, menjadi rakan niaga atau membeli ebook.

Hifzaila Hafni
SMS/Whatsapp: 019.460.3094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com

Buku Resipi dan Panduan Pemakanan untuk Anak

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Carian Google

Bila anak dah mencecah 6 bulan, mulalah si ibu mencari resipi menu awal yang sesuai untuk anak memulakan makanan pelengkap - makanan pejal. Jangan terlalu teruja memberikan apa saja makanan kerana perut bayi di usia itu belum cukup matang lagi. Jadi ibu perlu berhati-hati dan mulakan dengan perlahan-lahan bertujuan untuk memperkenalkan anak dengan makanan pejal - makanan baru selepas susu ibu.

Sebagai permulaan, di hari-hari pertama selepas anak mencecah 6 bulan, makanan yang baik diperkenalkan adalah puri. Puri buah atau puri sayuran. Tujuan pemberian makanan pejal pada waktu ini lebih kepada memperkenalkan dan membiasakan, bukan untuk mengenyangkan anak. Jadi jangan paksa anak makan. Dan tak perlu juga risau jika anak menolak. Anak kita baru nak belajar dan kita perlu bersedia dengan penolakan. Pemberian makanan juga tak perlu banyak dan kerap. Bermula dengan sekali sehari, 2 kali sehari. Ketika ini anak masih lagi bergantung kepada susu untuk tumbesarannya, makanan pejal sebagai pelengkap kepada nutrien yang terkandung dalam susu.

Saya dulu juga terumbang-ambing dan serba salah nak beri anak makan apa di permulaan hari-harinya. Yang pasti saya memang buat silap dan kesian anak saya ketika itu. Mungkin akibat tak cukup ilmu, kita kadangkala bertindak mengikut cakap orang lain sedangkan cara itu mungkin tak sesuai atau sebenarnya tidak boleh. Tapi saya anggap itu sebagai pengajaran dan saya mula membaca buku-buku resipi menu anak dan buat yang terbaik untuk anak saya.

Antara penulis buku pemakanan kanak-kanak yang saya suka ialah Annabel Karmel. Alhamdulillah dapat senaskhah buku beliau ketika di Pesta Buku. Saya beli buku 'What To Feed When..'. Tapi kebanyakan menu beliau tentu lah yang Western.. jadi kita sesuaikan lah ikut citarasa kita. Selain tu, saya beli juga buku Wardina Safiyyah. Resipi dalam bukunya taklah banyak, tapi info tentang pemakanan anak banyak dalam buku ni. Tajuk buku, Mama, Saya Lapar... Satu lagi buku yang saya ingin dapatkan, adalah kompilasi 300++ Resipi & Panduan Lengkap Pemakanan Anak terbitan Karangkraf. Nampak ada dijual secara online di Karangkraf Mall. Biarpun anak saya dah hampir 2 tahun, tapi saya tetap juga teruja nak tarik minatnya untuk makan. Makan lebih sikit pun tak apa. Anak saya tu selim melim orangnya!







Selain buku-buku, boleh juga dapat ilham melalui majalah. Lebih senang sekarang Google sahaja. Cuma kena pastikan makanan tersebut sesuai dengan usia anak kita. Biar cerewet sedikit daripada anak kita sakit di masa depan. Jangan menurut saja apa yang orang biasa buat, kadangkala amalan begitu tak sesuai atau tak berapa betul. Sebagai ibu, kita berhak menentukan makanan yang terbaik untuk anak kita. Dan jangan lupa amalkan 4 Days Rule - uji sesuatu makanan baru selama 4 hari pada anak untuk melihat sama ada anak alergik kepada makanan tersebut atau tidak sebelum kita teruskan bagi anak makan.

Selamat bereksperimen dengan menu baru dan selamat memasak untuk anak!

=========================================================================
Kelas Asas Blog & Fanpage (Blog Bisnes)
DAN
Kelas Asas Blog Penulisan
[Dua kelas serentak]

Pendaftaran dibuka sepanjang tahun.

Kelas secara online atau offline.

Bonus 4 ebook.

Keahlian automatik Akademi Bekerja Di Rumah.

Boleh mendaftar bila-bila masa sudah sedia.


Hubungi saya untuk mendaftar / menyertai kelas:
Hifzaila Hafni
SMS/Whatsapp: 019-4603094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com
Facebook: Hifzaila Hafni
Fanpage: Tip Bisnes Online


Idea Jimat Cermat oleh Suzardi Maulan (Pakdi)

Teks: Hifzaila Hafni

Sejak subsidi minyak dikurangkan (atau bahasa mudah harga minyak naik), makin ramai orang risau tahap kewangan masing-masing. Saya pun salah seorang yang merasa tempiasnya. Faham sajalah bila minyak naik harga, segala barang keperluan pun akan sama naik harga juga. 

Alasannya barang-barang dihantar dengan kenderaan yang pakai minyak juga. Sebab tu orang bukan setakat risau semakin kurang minyak di tangki dengan kos yang sama sebelum ni, tapi harga barang juga akan naik. Tambah lagi pelaksanaan GST tahun depan. Walaupun saya belum faham sepenuhnya bagaimana GST berfungsi tapi sedikit sebanyak saya tahu perubahan ini akan mempengaruhi harga barang.
Jadi, masing-masing akan mula cari pendapatan tambahan, dan bekerja lebih kuat lagi atau berjimat untuk menyara keluarga. Yang bujang pun sama terpaksa tabah untuk kelangsungan hidup di bandar. 
Saya terbaca satu artikel di Pakdi.net tentang idea jimat cermat. Memang la ada orang pertikaikan nak jimat macamana lagi, dah habis berjimat dah ni. Ye, saya faham. Tapi cuba kita perhatikan atau analisa mana tau idea-idea yang beliau utarakan ni boleh diguna pakai atau ditambah baik dalam amalan jimat cermat kita yang sedia ada sekarang. 
Sumber: www.pakdi.net
Berikut adalah 12 idea jimat cermat tambahan yang dapat kita buat:

1. Guna pengangkutan awam

Kalau duduk di Kuala Lumpur khususnya, pergi ke tempat kerja naik LRT atau motor. Cepat dan murah. Naik kereta melibatkan kos lain seperti parking, minyak dan tol.

2. Bawa bekal makanan

Masak yang simple sahaja. Telur dan ayam goreng letak sambal atau kicap. Cukup.Dapat isteri pula yang tolong buatkan, ada perasa kasih sayang yang makcik nasi lemak tak boleh bagi.

3. Berhenti merokok.

Kaedah paling berkesan. Kesihatan pun terjaga.Kalau sehari RM 10 habis untuk rokok, berapa habis untuk sebulan? Berapa habis dalam setahun? Pernah kira ?

4. Berjimat jika makan di luar

Air sirap ais sekarang pun dah mahal. RM1.30 segelas bila letak ais. Baik minum sahaja air kosong. Terbaik, kombinasi cara #2.

5. Rancang perbelanjaan di pasar raya

Menulis terlebih dahulu senarai barang yang hendak dibeli sebelum ke pasar raya dan bawa wang secukupnya sahaja.

6. Semak keperluan ASTRO.

Kadang-kadang di dalam sebulan, hanya 2-3 kali sahaja kita menonton Astro. Tapi masih perlu bayar penuh. Aduh!Atau dari ratusan saluran yang kita langgan, saluran mana yang paling kita suka tonton. Sudah lah mahal, hujan tiada siaran. Unifi TV ?

7. Selamat tinggal surat khabar.

Tak perlu beli suratkhabar, baca sahaja di internet. Akhbar online pro kerajaan pun ada, akhbar online pro pembangkang pun ada.Percuma.

8.  Elak ke pawagam

Tonton wayang? Tak payahlah. Beli tiket kemudian beli air dan pop corn lagi. Haish.Cari sahaja di internet, percuma. Youtube pun dah banyak benda menarik. (Zed Zaidi jangan marah noo…)

9. Bundle pun ok

Beli baju di pasar malam untuk pakaian yang digunakan sekadar untuk pergi bermain bola, sekadar untuk pakai di rumah dan sebagainya. Tidak perlu berbelanja beratus ringgit semata-mata hendak orang kata “Wow, jersi Liverpool original la”.

10. Langganan kelab

Semak keahlian-keahlian kelab tertentu yang kita ada. Betul kah kita manfaatkannya?

11. Basuh sendiri kereta.

Tak perlu nak habiskan RM10 untuk benda yang kita sendiri boleh buat. Anak dah besar dapat bantu, boleh eratkan silaturrahim. Kalau duduk di Selangor kan ada air percuma. Hi hi hi.

12. Banding! Banding! Banding!

Buat perbandingan harga sebelum membeli produk yang bukan untuk kegunaan harian seperti perabot dan sebagainya. Semak harga di 2-3 kedai yang berlainan untuk tahu harga pasaran untuk produk tersebut.
Yang mana baik, kita ambil. Kalau tak tahan hidup berjimat cermat begini, boleh fikir cara lain mengikut keperluan masing-masing.

Tapi, alangkah beruntungnya kalau berjimat dan dalam masa yang sama dapat jana duit sampingan juga. Tapi yang penting kena lah usaha. Nak buat kedai online, nak jadi ejen makanan sunnah, nak jadi ejen dropship -- boleh saja kalau berkeinginan. Boleh hubungi saya untuk info lanjut.

Hifzaila Hafni
PM/Whatsapp: 019-4603094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com

Throwback Thursday #1 - Pengalaman Kelas Asas Blog Penulisan

Teks: Hifzaila Hafni

Saya mula mendaftar kelas asas blog penulisan seingat saya Februari 2014. Apa yang mendorong saya mendaftar kelas ini?

Saya mahu menulis secara serius, menulis blog bagi menjana pendapatan sampingan. Bagaimana blogger dapat menjana pendapatan...? Saya tak tahu. Sebab tu saya masuk kelas ni dan belajar sebanyak mana yang boleh. Lagipun, bukan saya tak pernah menulis blog, cuma blog yang ada sekadar di pinggiran saja (untuk suka-suka).

Dah hampir 9 bulan sejak saya mendaftar kelas ini, dan alhamdulillah telah siap semua tugasan. Disebabkan tema hari ini adalah throwback, marilah mengenang kisah silam sekejap ye.

Saya mulanya berniat untuk kembangkan bakat menulis. Saya bukanlah pandai menulis cuma saya suka menulis. Tapi sejak dah beranak kecil ni, saya dah jarang menulis. Maka hilang satu cara saya 'escape' daripada kehidupan saya sehari-hari. Saya juga tak pandai nak membebel (ye ke?) dan salah satu cara saya membebel melalui penulisan. Tapi saya tulis untuk simpanan sendiri dan kongsi dengan kawan-kawan rapat je. Tak ada niat nak jana pendapatan atau berbisnes pun melalui blog. Semata-mata menulis. Cita-cita biasalah nak tulis buku lah, artikel majalah lah...tapi tak tahulah jika masa depan Allah makbulkan cita-cita sekian lama tu.

Bila dalam kelas asas blog ni, kelas online saja. Hanya ikut tugasan yang dah ditetapkan langkah demi langkah. Ikut masa sendiri, masa adalah fleksibel dan jika cepat anda siapkan tugasan, cepatlah habis kelas. Jangan rasa terbeban sangat dengan tugasan-tugasan ni, bukannya cikgu online nak marah pun sebab tak ada had masa nak kena siapkan. Cuma, sayang kalau tak siapkan sebab kita dah bayar. Rugi.

Saya ambil pakej RM200. Saya memang dah niat nak mula kelas ni bila saya dapat bayaran kerja-kerja freelancing saya. Alhamdulillah dengan pelaburan yang dibuat. Saya dapat lebih daripada apa yang saya bayar. Saya bukan setakat belajar menulis blog (bagi yang memang pro, tak mengapalah, tapi saya tidak), saya belajar berbisnes kecil-kecilan dan dropship sebab pakej RM200 ni automatiknya saya jadi Rakan Niaga juga. Iaitu belajar menulis blog dan berbisnes dengan mempromosi produk-produk Akademi Bekerja Di Rumah. Mula-mula memang tak tahu macamana nak buat bisnes ni, tapi bila dah lama-lama, akan terbiasa dan mula faham. Hinggalah saya bina kedai online saya sendiri - Hif Online Store; yang kini produk utamanya adalah pek nasi arab segera jenama Al-Bayt; di samping produk-produk makanan yang lain.

Bermula dengan hanya niat tulis blog dengan serius, melarat ke bisnes dan menambah jaringan kenalan. Juga mengenali orang-orang yang hebat dan usahawan-usahawan yang berjaya. Bergaullah dengan orang yang berjaya supaya kita juga suatu hari nanti akan berjaya seperti mereka. Insya Allah.

=================================

Kelas blog boleh berjalan secara online mahupun offline. Tak ada idea untuk menulis, kita analisa dulu minat dan kepakaran. Nak belajar buat blog berniaga, kami tunjukkan jalan.

Kelas Asas Blog Penulisan atau Bisnes (Online/Offline). Yuran pakej serendah RM200.

Pendaftaran setiap hari, bila-bila masa bila dah sedia.

Hubungi:
Hifzaila Hafni
PM/Whatsapp: 019.460.3094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com

Sent from Blogger for Android

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...