Entri 37: Idea Bisnes Di Rumah

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: ABDR

Jika diberi pilihan, kebanyakan orang mahu bekerja dari rumah pada zaman sekarang. Sama ada secara sepenuh atau separuh masa untuk menjana pendapatan lebih.

Kaum bapa mungkin mahu bekerja sendiri tanpa terikat dengan mana-mana syarikat, kaum ibu pula mahu sangat bekerja di rumah dan menjaga anak sendiri.

Cuma masalahnya, kebanyakan kita memang minat nak berbisnes tapi tak tahu bidang apa yang sesuai, bagaimana nak mula. Sebab itulah, perlunya kita analisa dan kaji dahulu, kekuatan yang kita ada sebelum buat keputusan berhenti kerja (bagi yang sedang bekerja sepenuh masa).

Kalau suka memasak...

Boleh cuba menjual sarapan pagi, penghantaran makanan tengah hari dan makan malam, jamuan majlis hari jadi atau keraian, katering kecil-kecilan.

Kalau suka buat kek dan roti...

Boleh cuba cipta resipi kek yang sedap dan dihias dengan kreatif. Boleh mula dengan promosi di majlis kahwin atau kawan-kawan. Roti atau kek boleh juga dibungkus dan diletakkan di kedai-kedai, kantin sekolah atau stesen minyak.

Kalau pandai berseni kreatif...

Tangan berseni ni, untung. Guna bakat seni yang dikurniakan Allah untuk jana lebih pendapatan. Menggubah bunga, hantaran, bunga telur atau apa-apa saja produk kreatif. Bidang yang berkait rapat juga dengan majlis perkahwinan. Boleh cuba dulu dengan majlis kahwin rakan atau saudara-mara.

Kalau anda graduan berijazah...

Boleh cuba jadi tutor atau guru tuisyen. Boleh tawarkan servis mengajar. Boleh dilakukan di rumah atau mengajar di sekitar kejiranan. Masa yang fleksibel. Pahala pun banyak, sampaikan ilmu.

Kalau pandai menjahit...

Untung kalau pandai menjahit. Pakaian, langsir, beg atau produk jahitan lain. Kalau belum pandai, tapi minat, boleh masuk kelas jahitan dulu. Mula dengan jahit baju keluarga, adik-beradik, saudara-mara.

Kalau suka menulis...

Kini menulis saja boleh jana banyak pendapatan. Tak kisah lah menulis apa saja. Blog, artikel, ulasan buku atau novel. Tapi nak menulis selain bakat (rezeki Allah bagi), perlu ada ilmu menulis juga. Dan biarlah penulisan kita itu bermanfaat.

Dah dapat idea nak bisnes apa di rumah? Teruskan!

No comments:

Post a Comment

Hai 😊
Kalau suka baca, jangan lupa komen ya!
Terima kasih.