Entri 36: Screaming-Free Parenting?

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

Dulunya, saya in denial untuk beli buku Screaming-Free Parenting ni. Sebab saya dok fikir, saya boleh dan pasti mampu kawal suara atau bahasa mudahnya tak menjerit kat anak.

Mesti saya TAK PERLU buku ni. Saya takkan beli kot.

Tapi, siapa tahu, kesudahannya saya beli juga. Dan rupanya suami pun beli sebuah dalam masa yang sama. Saya beli online, suami beli kat kedai buku.

Jadi, nampak tak akhirnya kami sama-sama PERLU buku ni sebenarnya 😆

Memang tak dapat dinafikan, bila bilangan anak bertambah, anak makin besar, banyak akal, ada pendapat dan keinginan dia sendiri, mak ayah ada ketika memang suara jadi high pitch juga.

Grrrrrr.

Jadi lepas saya dapat buku ni, saya mula selak-selak dan baca. Buku ni nipis je dalam 114 halaman.

Harga pun saya kategorikan sebagai mampu milik, RM13 saja. Tapi mahal untuk ilmu macam ni.

Dalam buku ni ada 4 bab. Tapi saya tertarik pada Bab 3, Mencari Tenaga dan Emosi Positif. Bab ni senaraikan 11 latihan yang boleh parents buat untuk jadi lebih positif dan seronok.

Antara latihan yang saya suka, latihan MINTA MAAF.

Ye, ibu bapa yang buat salah kat anak pun kena minta maaf jugak. Barulah boleh didik anak minta maaf juga kalau buat salah.

Sebab kena minta maaf? Kita nak anak belajar lapangkan jiwa dan rendahkan hati. Dalam masa yang sama, ibu bapa pun belajar benda tu juga.

Kalau dah biasa tabiat macam ni, lama-lama nak tegur kesalahan anak jadi lebih mudah. Atau anak pun jadi mudah nak mengaku kalau dia buat salah.

Buat salah, minta maaf. Usahakan untuk tak ulang lagi. Lama-lama insha Allah jadi baik, kan?

Ibu bapa zaman sekarang, saya kira tak banyak sikit kena selak-selak juga buku parenting. Yang baik kita ikut la kan.

Almaklum anak-anak zaman la ni cerdik-cerdik belaka. Nak counter balik ibu bapa kena jadi lagi cerdik la nampaknya 😊

Selain SCP, saya beli juga Creative Parenting Today. Pun menarik juga. Saya akan kongsikan dalam entri yang akan datang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...