Entri 34: Segalanya Sambal!

Teks & Foto: Hifzaila Hafni

Cili siap kisar memang sentiasa ada di rumah saya. Kalau tak ada, guna juga cili giling tapi rasanya tak sama. Suami tak berapa suka. Jadi jarang amatlah ada cili giling atau cili boh di rumah.

Yang paling memikat selera, cili kering siap kisar sendiri. Cili kering dipotong serong dan dibuang biji, direbus hingga lembut. Kemudian ditoskan dan dikisar bersama bawang besar dan bawang putih. Masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Nak buat sambal tumis jadi mudah, boleh saja bila-bila masa.

Kadangkala masa mengisar, saya ada masukkan minyak masak untuk mudahkan proses mengisar dan cili tadi tahan lebih lama.

Lagi satu sebab cili kisar sentiasa ada di rumah adalah sebab penghuni rumah ni peminat sambal belaka. Baik suami dan anak-anak. Saya pun sama cuma saya kurangkan sementara waktu kerana menyusu anak.

Kalau boleh, hari-hari nak sambal tumis. Hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...