Entri 27: Inspirasi Prof Faridah Awang, Profesor Melayu di US

Teks: Hifzaila Hafni
Foto: Facebook Prof Faridah Awang (Ida Awang)

Teks asal di Facebook saya, yang saya post pada 26 Disember 2016. Post ini telah di-share sebanyak 52 kali, jumlah yang besar untuk saya.

Walaupun jumlah like, comment dan share tidaklah tinggi mana, tetapi saya sangat seronok dan puas hati dapat menulis tentang anak Melayu yang menjadi profesor penuh di Amerika Syarikat ini.

Bertambah manis kerana Prof sendiri like dan sudi komen di post tersebut.

Semoga ia bermanfaat dan memberi inspirasi kepada ramai lagi di luar sana.

---

Perkongsian di Ikimfm, slot Inspirasiku oleh Prof Dr Faridah Awang, Profesor dan Koordinator Program Komunikasi Korporat dan Teknologi, Eastern Kentucky University, Amerika Syarikat.

1. Praktis 'active learning'

Study siap-siap sebelum masuk kelas. Semasa dalam kelas, hanya dengar dan fikirkan apakah bentuk soalan yang mungkin pensyarah akan tanya dalam exam berkenaan bab yang dipelajari. Adakah soalan yang berbentuk pengetahuan, aplikasi atau teori. Beliau juga akan catat nota tambahan daripada pensyarahnya.

2. Menerangkan objektif dan reward dalam mendidik anak

Bagi setiap perkara yang kita mahu anak lakukan, terangkan objektifnya. Kenapa kita mahu anak kita buat begitu begini.

Dalam kes Prof, beliau terangkan OBJEKTIF dengan jelas kepada anaknya, kenapa anaknya perlu ikut beliau ke kelas. Beliau tidak mampu mengupah orang lain untuk menjaga. Jadi, terpaksa membawa anaknya bersama.

Sebagai balasan berkelakuan baik sepanjang kelas ibunya, Prof akan berikan REWARD kepada anaknya itu.

3. Biasiswa dihentikan, bekerja sebagai janitor

Suatu ketika, biasiswa beliau dihentikan maka beliau kehilangan sumber kewangan. Beliau terpaksa bekerja sebagai janitor (cleaner) untuk tampung perbelanjaan harian dan meneruskan pengajian.

4. Bubur dan nasi goreng mayonis

Sebab gaji yang tak besar, beliau beli stok makanan asas sahaja macam beras dan minyak. Selalu masak bubur untuk jimatkan beras (bertakung air mata masa Prof cerita bab ni, saya pun pernah rasa).

Suatu masa, buat nasi goreng dengan gaul nasi putih dengan mayonis saja sebab itu sahaja makanan yang ada waktu itu.

5. Hadiah senduk kayu untuk ibu

Hari lahir Prof pada 9 Ogos (eh dekat dengan saya 14 Ogos).

Sebab tak mampu, tak sambut pun. Tapi anaknya tetap nak bagi hadiah.

Anaknya keluar cari barang di tempat buang sampah. Terjumpa senduk kayu dan dihadiahkan pada beliau.

Memang nampak buruk tapi besar maknanya pada beliau, sebagai motivasinya untuk lebih berusaha keluar daripada kesempitan hidup waktu itu.

6. Selalu puasa

Selalu ke kelas dengan berlapar sebab tak makan. Tak makan sebab tak ada duit. Jadi beliau selalu juga puasa.

7. Zero Girl

Digelar Zero Girl sebab tak pernah buat salah (zero error) dalam exam. Selalu skor 100%. Betul sokmo jawapan Prof.

Rahsianya?

"Make budu lah. Nge ppoyok"
(Makan budu lah. Dengan tempoyak)

Pandai Prof berseloroh 😀

8. Janji dengan Allah

Jika beliau berjanji dengan Allah untuk buat sesuatu, beliau akan pastikan ia tercapai, sebab dah janji kan.

Part 2

Prof telah diberi sebanyak 20k USD oleh pensyarahnya untuk membantunya belajar hingga selesai.

Kenapa pensyarah beliau sanggup berikan sebanyak itu untuk beliau teruskan pengajian PhD?

Duit 20k itu adalah simpanan peribadi pensyarah tersebut ya.

Begini kisahnya.

Prof akan pergi dan balik kelas dengan berjalan kaki. Perjalanan ambil masa dalam sejam. Ditemani anaknya, perlahan-lahan mereka bergerak sama-sama, cuma anaknya menggunakan roller blade.

Jadi anaknya akan gerak jauh ke hadapan dan berhenti beberapa kali di tepi jalan dan menunggu beliau tiba. Sampailah ke rumah.

Keadaan tu diperhatikan oleh pensyarah beliau.

Esoknya si pensyarah tanya,

"Kenapa balik rumah jalan kaki semalam?"

"Tak ada duit. Biasiswa dah tak ada."

"Tak ada? Jadi bagaimana awak cari duit?

"Saya jadi janitor, Prof"

"Awak dah makan ke belum?"

"Belum"

"Nah ambil USD50 ni, makan dan beli barang dapur. Anak ada dibelikan baju baru?"

"Tak ada. Pakai baju lama, yang mana ada saja"

"Ambil USD100 ni dan beli baju baru untuk anak"

Begitulah lebih kurang perbualan Prof dengan pensyarah beliau.

Part 3

Kagum sangat ni sampai 3 post cerita pasal beliau ni. Hehe.

Baik, kita teruskan.

Kan semalam Prof jumpa pensyarah dia. Lepas tu pensyarah dia minta dia datang lagi jumpa untuk bincang suatu perkara.

Rupanya pensyarah tu nak Prof Faridah sambung PhD.

"Kenapa Prof (pensyarah) mahu saya sambung belajar? Saya tak ada duit banyak nak sambung PhD"

"Awak PELAJAR TERBAIK saya. Saya tak pernah jumpa lagi pelajar sebagus awak ni. Awak perlu sambung belajar"

"Kita fikirkan cara untuk awak dapatkan pembiayaan untuk sambung PhD"

Kalau dah pensyarah beliau sampai begitu sekali punya confident, maksudnya memang thorbaek sangat Prof ni kan.

Tapi itulah, siapa yang tak mahu bila dah ada peluang, tapi mana nak dicari wang?

"Saya akan usahakan untuk awak jadi teaching fellow di sini, jadi awak akan ada gaji. Untuk tampung kos PhD, awak jangan risau"

"SAYA AKAN BERI 20K PADA AWAK,  SAMBUNGLAH BELAJAR"

Terkejut tak kita kalau ada orang begitu yakin nak bagi duit sebanyak tu kat kita?

Macamana pensyarah tu boleh jadi sangat confident dengan Prof?

"Awak ada potensi yang sangat besar. Rugi kalau awak berhenti setakat ini sahaja"

"Nanti saya pindahkan duit tu ke akaun awak. Awak sambunglah PhD"

Terkedu juga Prof masa tu. Beliau terima, tetapi ada syarat.

"Saya akan terima duit ni tapi saya akan bayar balik, Prof. Saya akan bayar semula secara ansuran"

Beliau rasa tak senang hati jika duit tu tak dibayar semula. Jadi pensyarahnya setuju dan akhirnya beliau teruskan PhD dan guna duit tu dalam tempoh 2 tahun.

---

Besarnya kuasa Allah.

Macamana Allah gerakkan hati si pensyarah untuk bantu Prof.

Macamana akhirnya dengan berkat kesabaran, Allah bagi bantuan yang tak disangka-sangka.

Kita mungkin hilang sedikit, tapi Allah gantikan dengan yang lebih besar.

Mudah-mudahan kisah Prof ini memberi motivasi dan inspirasi kepada semua yang membaca seperti mana saya terinspirasi mendengar kisah beliau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...