Buku yang Sesuai untuk Anak Kecil

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Google

Nak pilih buku yang sesuai untuk anak, rambang mata juga mak-mak ni. Maklumlah, banyak betul pilihan. Bukan setakat anak, mak pun suka!

Buku yang bagaimana sebenarnya yang sesuai untuk anak umur 2 ke 5 tahun ye? Ini pengalaman saya.

1. Untuk anak di bawah umur 2 tahun, boleh kenalkan dengan buku kain, buku yang warna-warni, ada ilustrasi besar-besar. Baru dia minat. Busy book pun ok nak kenalkan pada umur ni. Tapi saya tak sempat buat busy book ni untuk anak. Kalau ada yang nak beli, ada je orang yang buatkan dan jual.

2. Anak yang berumur 2 tahun ke atas, boleh mula kenalkan dengan buku cerita. Ibu bapa boleh bacakan kat anak. Tapi tetap juga buku perlu warna-warni, ilustrasi yang menarik. Selalu yang mudah nak tarik perhatian anak, buku kisah haiwan. Sebab menarik. Boleh buat bunyi, boleh anak kenal jenis haiwan. Saya ada satu buku, haiwan dan anak. Siap boleh tekan butang, nanti keluar bunyi anak haiwan tu. Seronok!

3. Anak yang dah umur 3 ke 4 tahun, boleh mula perkenalkan buku cerita yang panjang sikit. Ada ibu bapa dah mula ajar membaca dah pada peringkat ni. Boleh ajar sebutan (fonik) perkataan dan suku kata untuk pantas membaca. Buku-buku yang ada contoh perkataan dan gambar pun boleh digunakan. Buku lagu ke, anak boleh menyanyi. Di rumah kami, ada satu buku yang ada 'piano'. Bila ditekan akan keluar bunyi not muzik. Ini pun anak suka, ala main piano begitu.

Inilah serba sedikit tip tentang buku yang sesuai untuk anak kecil. Pada peringkat ini, yang lebih utama kita mahu anak biasa dan tidak kekok dengan buku. Biar dia rasa seronok dengan buku. Didik anak bahawa membaca adalah rutin dan patut jadi amalan seharian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...