Tugas Pengurus Online ABDR

Teks: Hifzaila Hafni

Pengurus Online (PO), macam hebat saja bunyinya kan? Tapi, itulah 'jawatan' ahli dalam Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) yang aktif dalam mempromosi produk-produk ABDR seperti kelas blog, kelas akaun dan ebook.

Gambar: Google


Tugas PO dalam ABDR ini, antara lain merangkumi:
  • urusan pendaftaran kelas blog online/offline atau kelas asas akaun (daftar dan terima bayaran)
  • urusan tempahan ebook (ambil order, terima bayaran, emel pautan ebook kepada pelanggan)
  • membuat ulasan kelas yang disertai
  • membuat ulasan ebook yang selesai dibaca
  • berkongsi promosi bulanan pakej ebook 
  • menjadi penghubung antara Guru Online (GO) dengan bakal ahli


Setiap PO, layak menerima komisen bagi setiap pendaftaran baru bagi mana-mana kelas, serta setiap pembelian ebook. Jika mencapai sasaran yang ditetapkan oleh Pengasas ABDR, setiap PO berhak menerima imbuhan atau 'reward' yang telah diputuskan untuk bulan berkenaan.
PO juga dikenali sebagai Rakan Niaga dalam jemaah ABDR. Melalui ABDR ini, setiap PO berpeluang menjana pendapatan sendiri bermula dengan RM5, RM10 dan seterusnya tanpa had dengan berbekalkan blog dan fanpage, semuanya secara online.

Langkah pertama menjadi PO adalah dengan mendaftarkan diri dalam Kelas Asas Blogshop & Fanpage dengan yuran pendaftaran bermula RM200.

Ahli akan menerima 6 ebook sebagai bonus dan kemudian akan dimasukkan ke dalam Kelas Online yang dijalankan melalui FB group.

Waktu kelas adalah fleksibel, terpulang kepada kesesuaian masa masing-masing. Nota dan modul disediakan dan boleh dirujuk bila-bila masa. Setiap ahli akan dibimbing oleh GO secara langkah demi langkah untuk siapkan blogshop masing-masing.

Latihan menulis blog secara konsisten sebanyak 44 entri akan dipantau oleh GO. Setelah itu, tugasan akan dianggap selesai dan boleh teruskan update blog untuk makluman terkini promosi bisnes yang dijalankan.

Link blog setiap ahli dikumpulkan dan akan dikongsi oleh GO dan rakan yang lain dalam ABDR untuk menaikkan aliran trafik ke blog. Sekaligus dapat menyebarluaskan bisnes atau servis anda kepada klien berpotensi.

Berminat untuk mendaftar kelas?

Rujuk pakej kelas yang ditawarkan di SINI ya.