Serai untuk Menghalau Nyamuk

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Google

Menghalau nyamuk dengan bahan semula jadi.

Saya tertarik dengan berita atau artikel yang dikongsikan berkenaan penggunaan tumbuhan atau pokok yang boleh menghalau nyamuk secara semula jadi. Seboleh-bolehnya ada cara untuk kita usahakan menghalau nyamuk selain menggunakan bahan kimia.

Antara tumbuhan yang dikatakan mampu menghalau nyamuk adalah serai dan jeremin

Lemon yang dibelah dan dicucuk bunga cengkih juga dikatakan mampu menghalau nyamuk atau serangga.

Cuma saya tertarik dengan penggunaan serai. Sebelum ini, saya memang ada gunakan penyembur serai wangi di rumah untuk menghalau semut dan lipas. Tapi sudah lama tak gunakan. Tapi untuk nyamuk, saya baru tahu serai juga boleh digunakan.

Saya ada terbaca satu laporan atau kertas kerja yang mengkaji keberkesanan serai dalam menghalau nyamuk. Jika sebelum ini, saya fikir ekstrak serai diambil daripada batang putihnya rupanya bukan. Daun serai yang diekstrak untuk mendapatkan patinya.

Boleh rujuk kajian tersebut di SINI.

Dan ada juga saranan menggunakan minyak pati (essential oil) 'lemon grass' atau 'citronella'. Aroma minyak pati jenis ini tidak disukai nyamuk dan menyebabkan nyamuk menjauhi kita.

Boleh dilarutkan sedikit minyak pati ini dalam 'carrier oil' atau apa-apa jenis minyak sayuran dan dioleskan sedikit pada kulit. Boleh juga diwapkan (diffuse) di dalam rumah, selain dapat menghalau nyamuk dapat juga mengharumkan rumah.

Selain itu, perlu juga jaga kebersihan di sekitar rumah dengan mencuci longkang tersumbat dan melupuskan tin atau bekas kosong dengan sempurna untuk elakkan air bertakung. Pokok-pokok herba yang ditanam di luar rumah juga perlu dijaga rapi supaya tidak terlalu rimbun atau sesak untuk elak lebih banyak nyamuk berkumpul.

Semburan penghalau nyamuk yang berasaskan air juga boleh digunakan jika tiada serai. Sekurang-kurangnya dapat juga bantu mengurangkan nyamuk yang berada dalam rumah.

Semoga kita semua terhindar daripada penyakit bawaan nyamuk seperti denggi, chikugunya dan zika.