Pengalaman di Homestay Banghuris, Sepang

Teks: Hifzaila Hafni

Seingat saya, pengalaman pertama saya menginap di homestay adalah di Homestay Banghuris, Sepang sekitar lewat tahun 90-an sewaktu di sekolah menengah. Saya mengikut rombongan mak saudara ke sana.

Sumber: dusuntua.com 


Pengalaman tersebut memang seronok. Waktu itu, jika disebut homestay memang agak asing bagi warga tempatan kerana tumpuan homestay pada waktu itu adalah untuk pelancong asing yang ingin merasai pengalaman tinggal di kampung.

Jadi saya agak bertuah dapat merasai pengalaman tersebut.

Dipilih untuk tinggal bersama keluarga angkat yang mengusahakan perniagaan kerepek, saya berpeluang melihat sendiri proses menghasilkan kerepek dalam skala besar. Pada waktu itu, mereka hanya beroperasi di belakang rumah sahaja. Saya tak pasti kini kalau mereka sudah mempunyai kilang sendiri. Seingat saya namanya Kerepek Rizal, untuk pasaran tempatan. Mereka juga membekalkan kerepek untuk FAMA, yang turut dieksport ke luar negara.

Berbalik kepada pengalaman homestay, banyak juga aktiviti yang diaturkan untuk memperkenalkan kampung dan mengenali budaya orang Jawa. Kami dibawa melawat kampung dan melihat industri kecil yang diusahakan oleh orang kampung di sini. Kebanyakannya mengusahakan kerepek, namun ada juga industri lain seperti membuat mi/kuetiau dan memproses biji kopi.

Kami juga diberi peluang menikmati makanan Jawa dan beramah mesra dengan orang kampung yang terlibat dalam program tersebut.

Sumber: utusan.com.my


Kini, bisnes homestay makin berkembang dan tidak terhad kepada rumah kampung sahaja. Fokus homestay juga untuk memberikan penginapan yang lebih dekat seperti rumah sendiri. Juga menjadi alternatif kepada hotel. Homestay juga sering dipilih jika melibatkan bilangan ahli keluarga yang besar selain menjimatkan. Rumah untuk homestay juga banyak menawarkan rumah teres sama ada 1 atau 2 tingkat.

Jadi bisnes homestay amat laris dan semakin mendapat tempat dalam kalangan mereka yang mempunyai rumah yang masih elok tapi tidak diguna atau disewakan. Selain menjana pendapatan yang agak lumayan terutamanya waktu cuti sekolah.

Amat rugi jika anda ada homestay tetapi kurang dipromosikan secara online, kerana potensi untuk homestay anda dijumpai amat tinggi berbanding hanya meletakkan banner di luar homestay. Bayangkan orang dari Melaka ingin tinggal di Kedah, sudah pasti akan mencari senarai homestay di internet.

Untuk itu, Akademi Bekerja Di Rumah mewujudkan satu direktori atau tapak iklan untuk para pengusaha homestay mengiklan homestay mereka. Dengan beriklan di sini, peluang untuk pelanggan menjejaki homestay anda lebih tinggi.

Sumber: Blog Senarai Homestay Malaysia


Boleh lihat senarai homestay yang telah mengiklan di SINI .

Ini pula komen salah seorang pengiklan tentang peningkatan bisnes homestay beliau setelah beriklan di blog Senarai Homestay Malaysia .

Pakej iklan yang ditawarkan berpatutan bagi pengusaha homestay mengiklankan homestay masing-masing. Sertakan gambar-gambar dan butiran lengkap tentang homestay anda dan sedia untuk diiklan.

Untuk mengiklan homestay anda, boleh hubungi 019 460 3094 .