Jana Pendapatan dari Rumah dengan Penulisan

Teks: Hifzaila Hafni

Salah satu bidang yang boleh diceburi oleh mereka yang bekerja di rumah adalah penulisan.

Kerja-kerja menulis bahkan tidak terhad dilakukan di rumah sahaja, boleh sahaja dilakukan di mana jua yang kita selesa bekerja. Ianya juga sesuai bagi mereka yang sukakan waktu kerja yang fleksibel.

Bidang penulisan amat luas, setiap individu yang suka menulis atau berminat untuk jadikan bidang penulisan sebagai punca pendapatan dari rumah boleh cuba yang berikut:

1. Menulis blog.
Antara yang mudah untuk dimulakan serta memerlukan kos yang rendah. Bina blog dan mula menulis. Ada yang menulis untuk berkongsi pengalaman sebagai panduan atau rujukan orang lain. Mungkin ada kisah atau pengalaman yang sesuai diterbitkan sebagai ebook atau buku pada masa akan datang.

2. Menulis artikel laman web/majalah yang berkaitan.
Bagi mereka yang suka menulis artikel berfakta, boleh cuba hantar artikel kepada laman web atau majalah yang berkaitan dengan topik artikel anda. Begitu juga jika pandai menulis cerpen atau karya kreatif. Cuba hantar sampel karya, jika sesuai pihak laman web atau majalah akan pertimbangkan untuk terbitkan. Cuma imbuhan untuk setiap artikel/karya yang diterbitkan terpulang kepada pihak laman web atau majalah. Mungkin ada, mungkin tidak. Namun boleh menjadi platform terbaik untuk mengetengahkan bakat penulisan.

3. Menulis ayat iklan.
Juga disebut copywriting. Menulis iklan bukan kerja mudah. Banyak syarikat mengupah pihak lain yang mempunyai kepakaran menulis ayat iklan bagi bisnes/produk mereka. Jika dilakukan dengan serius, bidang ini mampu memberikan pulangan yang agak lumayan. Tapi anda mungkin perlu hadir kelas menulis ayat iklan yang 'power' dan mampu menarik minat orang membeli produk tersebut. Atau boleh baca dan belajar cara-cara menulis ayat iklan yang berkesan daripada otai-otai copywriting.

4. Menterjemah.
Jika berminat dengan bidang ini, anda boleh hadir ke bengkel atau kelas penterjemahan yang dianjurkan oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia atau Dewan Bahasa dan Pustaka, contohnya. Bila anda mempunyai sijil atau kelayakan lebih mudah dan meyakinkan klien yang ingin mendapatkan khidmat anda. Jika anda mempunyai kemahiran dalam bahasa asing, bidang ini harus dicuba. Bidang penterjemahan antara bidang yang memberi peluang pendapatan yang baik tetapi memerlukan disiplin dan fokus yang agak tinggi.

5. Penyuntingan.
Penyuntingan lazimnya dilakukan in-house tetapi ada juga rumah penerbitan yang memerlukan penyunting (editor) bebas. Bidang ini selalunya dilakukan oleh editor yang berpengalaman untuk membantu mempercepat proses menerbitkan buku. Berbeza dengan penyunting tesis, bidang tersebut lebih spesifik dan memerlukan kemahiran dalam bidang pengajian yang berkaitan.

6. Membaca pruf.
Sebuah buku atau tesis memerlukan 'mata kedua' untuk membacanya. Proses ini juga amat berkait rapat dengan penyuntingan dan memerlukan mereka yang ahli dalam bidang tersebut. Bidang ini mampu menjadi pendapatan sampingan bagi mereka dalam kalangan pensyarah dan mereka yang terlibat dalam penulisan ilmiah. Bagi buku tajuk umum, biasanya dilakukan oleh editor di rumah penerbitan tersebut.

7. Menulis buku.
Ramai yang mencuba menulis buku sekarang ini. Banyak kisah dan ilmu yang boleh dikongsikan dan disebarkan kepada orang ramai. Jika anda berminat atau ada kisah anda yang boleh mendapat manfaat ramai, boleh cuba menulis buku. Hadir bengkel penulisan, belajar menulis dan berkenalan dengan mereka yang terlibat dalam bidang ini.

==========================

Langkah pertama yang paling efektif untuk melatih diri menulis adalah dengan menulis blog.

Belajar bina blog daripada asas, langkah demi langkah hingga selesai.

Buntu atau tak tahu cara nak mula, boleh mula dengan hadam dan khatam ebook Belajar Asas Blog ini.

Ditulis oleh Puan Masayu Ahmad, bekas wartawan Karangkraf yang juga merupakan pengasas Akademi Bekerja Di Rumah. Kini aktif menjalankan kelas asas blog penulisan untuk beri bimbingan awal kepada mereka yang ingin menceburi bidang penulisan.

Dapatkan ebook ini dengan PERCUMA bila mendaftar kelas asas blog anjuran ABDR atau boleh lakukan pembelian ebook ini dengan harga RM50.

Boleh hubungi:
Hifzaila
Pengurus Online ABDR
019 460 3094