Inspirasi Joseph Schooling

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: GoogleTiba-tiba sahaja meledak nama Joseph Schooling setelah beliau berjaya mengalahkan Michael Phelps dalam acara renang kuak kupu-kupu di Temasya Olimpik Rio 2016, sekaligus menyumbang pingat emas pertama untuk Singapura.

Pencapaian beliau bukan sahaja amat membanggakan Singapura malahan seluruh dunia. Siapa sangka negara sekecil itu mampu melahirkan seorang jaguh yang mengalahkan juara dunia?

Lebih menarik perhatian, bagaimana Schooling mampu mengatasi rekod dan mengalahkan idolanya dengan penuh terhormat dalam acara sukan paling berprestij pula.


Pasti ada sesuatu yang menarik dan luar biasa tentang Schooling yang mampu membuatkan beliau boleh capai hingga ke peringkat ini. Pada usianya 21 tahun, saya kira pencapaian beliau amat besar.

Berikut 7 fakta tentang Schooling yang saya dikongsikan oleh Astro Awani (astroawani.com).

* * *

7 fakta Joseph Schooling, 'ikan bilis Singapura' yang tewaskan Michael Phelps

Syafique Shuib, Astro Awani |  Diterbitkan pada Ogos 13, 2016 12:35 MYT

Nama Joseph Schooling terus menjadi hangat setelah perenang Singapura itu bukan sahaja memenangi pingat emas sulung untuk negaranya, tetapi beliau berjaya menewaskan perenang hebat Amerika Syarikat Michal Phelps.

Schooling memberikan persembahan memukau untuk memenangi pingat emas 100 meter kuak kupu-kupu pada Jumaat.

Kemenangan itu sekali gus mencatat rekod Olimpik 50.39 saat.

Berikut adalah 7 fakta menarik tentang Schooling.


1. Pendidikan

Joseph Schooling dilahirkan pada 16 Jun 1995 di Singapura.

Beliau menerima pendidikan awal di Singapura sebelum ke Amerika Syarikat (AS) untuk menerima pendidikan sekolah menengah.

Beliau kini merupakan seorang pelajar di University of Texas, di Austin, AS dan merupakan ahli pasukan Texas Longhorns, sebuah pasukan elit dalam kalangan pelajar universiti.

2. Inspirasi untuk bertanding di Olimpik

Menurut laporan Today Online, ketika masih kecil Schooling menanam impian untuk bertanding di tahap Olimpik setelah berborak bersama ahli keluarga yang lain tentang datuk saudaranya, Lloyd Valberg, yang mewakili Singapura dan bertanding di temasya Olimpik pada tahun 1948 dalam acara lompat tinggi.

3. Bertemu Michael Phelps

Kemenangan di Rio bukan pertemuan kali pertama antara Schooling dan Phelps.

Akhbar The Straits Times melaporkan kedua-dua perenang itu pernah bertemu di China sebelum temasya Olimpik di Beijing pada tahun 2008.

Ketika itu Schooling berusia 13 tahun dan menganggap Phelps sebagai idola.

Susulan kemenangan di Rio, nama Joseph Schooling terus trending di media sosial dengan ucapan tahniah.

4. Latihan di Amerika Syarikat

Setelah bertemu Phelps, Schooling membuat keputusan untuk berlatih di Amerika Syarikat.

Ibu bapa beliau mengambil Sergio Lopez sebagai jurulatih.

Lopez pernah menang pingat gangsa di temasya Olimpik di Seoul pada 1988 namun lebih terkenal sebagai jurulatih yang hebat.

Lopez memberi fokus kepada teknik berbanding berbanding membina otot.

5. Pencapaian hebat

Schooling mula memenangi pingat untuk Singapura bermula dengan temasya Sukan SEA pada 2011 di Indonesia.

Beliau sekali gus layak untuk bertanding di temasya Olimpik pada 2012 di London. Namun, beliau gagal untuk melayakkan diri dalam pusingan separuh akhir.

Beliau memenangi pingat perak dalam acara 100 meter kuak kupu-kupu di sukan Komanwel yang berlangsung pada 2014 di Glasgow.

Beliau memenangi pingat gangsa di acara World Championships di Kazan, Rusia pada 2015.

6. Khidmat Negara

Pada 2013 ibu Schooling, May, berjaya untuk mendapatkan penangguhan untuk anaknya dari latihan Khidmat Negara yang merupakan wajib kepada semua lelaki rakyat Singapura.

Tempoh ini akan tamat pada 31 Ogos 2016, iaitu selepas temasya Olimpik di Rio.

7. Kebanggaan negara

Susulan kemenangan di Rio, nama Schooling terus trending di media sosial dengan ucapan tahniah.

* * *

Antara poin penting yang dapat saya perhatikan daripada 7 fakta ini, betapa pentingnya peranan ibu bapa dalam menentukan kejayaan anak. Ibu bapanya telah memberi persediaan dan pendedahan sejak awal untuk beliau sampai ke tahap ini. Mencari jurulatih yang bagus dan memberi pendidikan yang baik. 

Beliau mendapat latihan yang sewajarnya, berpeluang dan layak menyertai kejohanan besar dan saya pasti dari situ beliau mendapat banyak pengalaman dan menggunakannya sebagai senjata pada Olimpik kali ini. Sebenarnya, beberapa bulan sebelum ini juga beliau sudah berjaya mengalahkan Phelps dalam satu kejohanan lain. Boleh lihat di SINI. Ini menunjukkan beliau berpotensi melakukannya sekali lagi, dan dibuktikannya pada Jumaat lepas.

* * *

Satu lagi perkara menarik tentang Schooling yang dikongsikan di Facebook National Reading Movement tentang buku-buku yang menjadi inspirasi Schooling. 


Bob Schaller’s ‘Michael Phelps: The Untold Story of a Champion’  details Phelps’ journey and struggles from age group swimming to the Olympics.
(Buku tulisan Bob Schaller, Michael Phelps: The Untold Story of a Champion' menerangkan perjalanan dan rintangan Phelps dalam sukan renang sejak kecil hingga Olimpik.)Daniel Smith’s ‘How to Think Like Bill Gates’ recounts how Bill Gates overcame adversities to make Microsoft a success.
(Buku tulisan Daniel Smith, How To Think Like Bill Gates mengisahkan bagaimana Bill Gates mengatasi kesukaran untuk membina kejayaan Microsoft.)Saya dapat simpulkan, untuk mengalahkan pesaing anda:

1. Kaji dan kenal mereka lebih mendalam. 

2. Baca buku-buku yang memberi motivasi daripada mereka yang telah berjaya untuk merangka strategi kejayaan anda pula. 

* * *

Betapa indah kenangan Schooling dapat bertemu Phelps pada tahun 2008, indah lagi kenangan beliau mengalahkan idolanya pada tahun 2016 :)Semoga kisah kejayaan Schooling ini dapat menjadi motivasi dan inspirasi untuk kita berjaya dalam bidang masing-masing.