5 Sebab Pemilik Bisnes Kecil Mesti Ada Blog

Teks: Hifzaila Hafni

Pemilik bisnes kecil atau yang berbisnes online di Facebook dan Instagram amat disarankan mempunyai blog bisnes jika merancang untuk membangunkan dan memajukan lagi bisnes yang dilakukan.

Apakah sebabnya?

Saya senaraikan di sini 5 sebab kenapa pemilik bisnes kecil mesti ada blog.

1. Blog sebagai kedai maya.

Blog boleh bertindak sebagai kedai anda, cuma dalam bentuk online. Pelanggan dan bakal pelanggan dapat mengakses banyak maklumat produk melalui blog kerana lebih mudah. Anda boleh kemas kini produk terbaharu, promosi terkini, maklumat lanjut tentang produk, pakej produk yang ditawarkan serta borang tempahan. Pelanggan boleh akses banyak maklumat sebelum bertindak terus menghubungi anda. Lazimnya yang benar-benar serius akan menghubungi anda. Yang serius ber membuat pembelian.

2. Peluang bisnes atau produk anda untuk ditemui prospek lebih tinggi di blog.

Kebanyakan orang mencari maklumat menggunakan Google. Lazimnya, hasil carian yang keluar akan menyenaraikan blog atau laman web. Yang penting, tajuk blog, tajuk entri dan kata kunci (keyword) yang digunakan tepat dan sesuai supaya prospek mudah menjejaki blog kita. Strategi ini boleh juga dipelajari dalam Kelas Asas Blog Bisnes seliaan Akademi Bekerja Di Rumah.

3. Isi kandungan blog kekal dan tidak hilang.

Setiap entri blog, akan kekal di blog melainkan kita yang memadamnya. Jadi, kita tak perlu menulis perkara yang sama setiap kali. Hanya perlu kongsikan link entri tersebut untuk rujukan. Berbanding media sosial lain, sukar untuk menjejak semula post atau status yang telah dibuat tambahan pula jika post tersebut sudah lama ditulis. Berbanding akaun media sosial, akaun anda boleh ditamatkan atau ditutup serta merta jika berlaku sesuatu isu, maka followers dan kandungan anda boleh lenyap sekelip mata sahaja.

4. Boleh berkongsi banyak info bisnes dan produk tanpa mengganggu prospek di blog. 

Tulis atau senaraikan sebanyak mana info produk atau bisnes anda di blog. Boleh dilakukan dalam satu entri post atau beberapa bahagian, dengan disertakan gambar, testimoni dan link berkaitan. Prospek lebih senang mendapat maklumat begini dan tidak merasa terganggu. Ini disebabkan mereka sendiri yang mencari maklumat tersebut dan menjumpainya di blog anda. Prospek merasa lebih selesa untuk mengetahui lebih lanjut tentang sesuatu produk atau bisnes bila membuat pembacaan di blog. Adakalanya silent reader blog anda yang akan close sale setelah sekian lama mengikuti blog anda dan merasa yakin untuk mencuba.

5. Platform blog percuma kurangkan kos iklan.

Setakat ini, blog dengan platform percuma masih relevan dan paling sesuai bagi pemilik bisnes kecil. Bila sudah terkenal atau bisnes berkembang maju, boleh pertimbangkan untuk wujudkan laman web sendiri atau membeli domain. Dengan platform blog percuma, anda mampu mengiklan produk dan bisnes tanpa mengeluarkan kos iklan yang besar. Yang penting perlu belajar sedikit selok-belok membina blog bisnes dengan ayat iklan (copywriting) yang mampu membuatkan bakal pelanggan membeli. Dalam KELAS ASAS BLOG BISNES atau blogshop akan diajar langkah demi langkah membina blog bisnes hingga lengkap.

============================

Belajar Asas Blog Bisnes/Blogshop melalui Kelas Asas Blog Bisnes bimbingan Akademi Bekerja Di Rumah.Kelas dijalankan secara ONLINE ( group FB) DAN OFFLINE (face to face dengan pengajar).

Pakej kelas online bermula daripada RM150 hingga RM300 beserta BONUS EBOOK. Pendaftaran dibuka sepanjang tahun.

Whatsapp 019 460 3094 untuk pendaftaran kelas.