Sekatan Berbisnes di Facebook 2015: Apa Strategi Anda?

Teks: Hifzaila Hafni

Sebenarnya dah lama saya nak berkongsi maklumat ini. Tapi, tak terkarang. Yang dikarang, benda lain. Jadi, saya harap dengan perkongsian maklumat ini, bermanfaat untuk semua yang membaca.

Tahu kan Facebook akan mengambil langkah tegas dan menyekat mana-mana individu yang menggunakan akaun peribadi sebagai 'kedai'? Atau untuk tujuan pengiklanan untuk mudah faham.

Kalau belum tahu, boleh cuba Google dan dapatkan maklumat. Jika anda menjalankan bisnes online yang kebanyakannya melalui FB, anda PERLU TAHU maklumat ini. Kalau tidak, bermula 2015, sedikit sebanyak bisnes anda pasti akan mengalami masalah (bagi yang berbisnes secara hard selling).

Akaun peribadi Facebook bertujuan untuk sosial dan networking. Jadi, setelah sekian lama Facebook memberi peluang tumbuhnya ramai usahawan online, lama-kelamaan tujuan utama berFacebook sudah bertukar menjadi medan pengiklanan.

Jika anda mahu mengiklan, perlu pertimbangkan FB Ads (iklan berbayar di Facebook).

Saya takkan cerita tentang FB Ads sebab saya masih lagi belajar tentang ini. Saya hanya boleh berkongsi tentang Fanpage; yang mana juga diwujudkan oleh Facebook untuk tujuan bisnes.

Saya berpeluang menghadiri Kelas Persediaan FB (Edisi Wanita) yang dijalankan oleh Sifu Eiman dan Puan Shahirah Abdullah kira-kira 2 minggu lepas. Para peserta didedahkan cara menggunakan Fanpage (FB page) untuk mempromosi perniagaan kita dan dalam masa sama menarik minat bakal pelanggan.

Semua peserta diberi Pelan Pemasaran FB - serta strategi untuk menggunakan Fanpage sebagai salah satu marketing tool untuk memasarkan produk. Tapi, harus hati-hati status update yang berbaur terlalu 'menjual' juga mungkin akan di'sembunyi'kan atau 'disekat'. Nak tahu macamana nak tackle masalah begini, kena lah pergi kelas Sifu Eiman ye.

Google atau search Sifu Eiman di Facebook untuk menghubungi beliau.

Ok. Untuk semua jemaah ABDR yang mengambil Kelas Asas Blog & Fanpage, kami kebanyakan sudah agak biasa dengan fanpage ini (termasuk dalam modul) tapi mungkin adakala tidak begitu arif memanfaatkannya.

Saya kira, menjelang 2015 ini masa yang amat sesuai untuk semua ahli ABDR dan juga bakal ahli untuk mengaktifkan fanpage masing-masing selepas Facebook mengetatkan syarat beriklan di akaun peribadi. Saya juga galakkan anda ke kelas Sifu Eiman untuk belajar lebih lagi tentang Fanpage, sebab selain kelasnya kebanyakannya terbuka untuk wanita sahaja, bahkan beliau akan menerangkan lebih lanjut tentang strategi pemasaran menggunakan Fanpage ini. Puan Shahirah pula akan menerangkan dari segi teknikal penggunaan Fanpage untuk menarik banyak 'Likers' dan membuat analisis pelawat dan post entri.

Satu lagi kelebihan ahli ABDR, semuanya SUDAH mempunyai blog - maka kini blog merupakan antara medium yang paling selamat dan berkesan untuk melaksanakan pemasaran produk anda. Mulakan dengan update entri di blog, kemudian kongsi di Fanpage. Itu perkara asas yang diajar dalam Kelas Asas Blog anjuran ABDR.

Jadi, nampak tak penggunaan Fanpage untuk mempromosikan blog secara tak langsung mempromosikan produk anda?

Sebenarnya, Puan Masayu Ahmad (pengasas ABDR) dah memang sediakan modul blog-fanpage dalam setiap kelas sejak awal lagi. Sudah bersedia daripada awal nampaknya :D

Jadi, anda masih nak teruskan berbisnes di akaun peribadi anda? Boleh. Cuma lama-lama berkemungkinan akaun anda akan di'convert' ke akaun fanpage. Lebih teruk jika setiap post anda di'hide' daripada muncul di timeline.

Ambil langkah bijak sebelum ianya berlaku pada bisnes anda. Berbisneslah dengan bijak.

Jika ingin menyertai KELAS ASAS BLOG BISNES & FANPAGE, atau ingin jadi RAKAN NIAGA ABDR, boleh hubungi saya:

Hifzaila Hafni
Pengurus Online ABDR
SMS/Whatsapp: 019-460 3094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com
Fanpage: Mudahnya Buat Blog