Tips Membeli Makanan di Luar

Sudah hari Khamis. Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk bernafas lagi hari ini.

Saya lewat bangun sikit pagi ini, jadi tak sempat masak untuk makan malam. Mungkin beli di luar saja.

Nak beli makanan di luar, perlu memilih sikit. Maklumlah, makanan luar tak sama macam yang disediakan di rumah. Walau bagaimanapun, tetap boleh 'tapau' cuma ada beberapa perkara untuk diambil perhatian.

Tips Membeli Makanan di Luar


Kredit: sxc.hu

1. Pastikan premis makanan yang dipilih bersih dan menjual makanan yang dijamin halal. Tahap kebersihan perlu diambil kira untuk memastikan makanan yang dibeli juga bersih untuk elakkan keracunan makanan atau penyakit lain.

2. Pilih makanan yang sihat. Kurangkan kekerapan beli makanan yang digoreng, banyak santan dan tinggi lemak. Nasi goreng paprik boleh diganti dengan nasi putih dengan lauk paprik. Satu kebaikan lauk paprik ni adalah jenis one-dish meal (protein dan sayur dalam satu hidangan). Tak perlu dah pilih banyak lauk :)

3. Untuk anak, pastikan pesan yang kurang pedas atau beritahu taknak cili atau cili padi. Kadang-kadang hidangan sup atau sayur campur pun ada cili padi. Macamana anak nak makan makanan yang pedas berdesing tu.

4. Kalau beli burger, sandwic, salad atau bubur; boleh minta asingkan sos, dressing atau topping. Kita sendiri yang kawal kuantiti sos dan yang sewaktu dengannya semasa makan nanti. Cuma kadang-kadang perkhidmatan macam ni kena bayar lebih sikit.

5. Kalau dine-in, pastikan bawa air kosong untuk anak. Atau kadang-kadang saya pesan air barli suam. Fuaad suka :)

Supermak macamana sekalipun, ada masa kita tak sempat juga masak di rumah jika ada komitmen lain. Pilihlah makanan di luar dengan berhemah.