Resipi Telur Hancur

Telur hancur atau scrambled egg, memang mudah dan jadi kegemaran keluarga saya. Sedap dimakan dengan roti. Kalau sempat, boleh sediakan sekali kacang panggang, sosej dan hash brown.

Tapi kali ini, telur hancur semata-mata. Tak sempat nak sediakan yang lain.

Telur hancur yang saya buat ni ikut resipi daripada Ina Garten, pengacara rancangan masak Barefoot Contessa di Food Network Channel.


Telur hancur dan roti

Sediakan telur, pecahkan dalam mangkuk dan kacau. Kemudian, masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab nanti kita akan masak guna mentega (sesuaikan rasa kalau guna mentega tanpa garam). Kacau rata, kemudian masukkan susu segar. Susu tak perlu banyak, dalam 1-2 sudu je kalau guna 2-3 biji telur.

Panaskan mentega dalam kuali hingga cair. Tuangkan telur di tengah-tengah mentega tadi. Kecilkan api. Kacaukan supaya hancur. Dah siap untuk dimakan.

Bila masak guna mentega dan susu, telur hancur ni akan lebih lembap atau moist. Lagi satu, lebih lembut dan gebu. 



posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...