Mengapa Makanan Pelengkap Tak Harus Diberikan Pada Bayi Dibawah Usia 6 Bulan

Bayi yang dah berusia 6 bulan dan boleh mula ambil makanan pelengkap.

Ramai ibu teruja nak bagi anak makan ni.

Kadang-kadang sebelum 6 bulan lagi ibu dah teruja nak bagi anak cuba macam-macam.

Sabar.

Jom kita tengok sebab-sebab makanan pelengkap tak sesuai diberikan pada bayi di bawah 6 bulan.

1. Sistem pencernaan bayi belum matang
Pencernaan yang tak sempurna boleh menyebabkan kembung, sakit perut dan masalah lain pada bayi. Masa usia ini juga, bayi adalah berisiko tinggi mengalami alergi makanan. 

2. Boleh mengganggu proses penyusuan susu ibu.
Boleh mempengaruhi minat anak terhadap susu ibu setelah mula merasa makanan lain, lalu memberi kesan kepada penghasilan susu ibu sendiri (sebab anak kurang menghisap boleh menyebabkan susu semakin berkurang).

3. Bekalan zat besi akan terganggu.
Susu ibu mengandungi bahan yang membantu zat besi menyerap lebih baik. Jadi, bayi perlu terus menyusu hingga sekurang-kurangnya 6 bulan untuk mendapat bekalan zat besi yang mencukupi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia.

4. Kebarangkalian anak mengalami obesiti pada usia muda.
Bayi yang memulakan makanan pelengkap terlalu awal boleh menyebabkan overfeeding dan peningkatan lemak dan berat badan sewaktu kanak-kanak, lalu meningkatkan risiko obesiti pada usia yang masih muda.

Saya pernah terbaca ada kes usus bayi tersumbat akibat diberi makanan pejal semasa 4 bulan setelah diberi makan bijirin beras. Tapi tak pastilah berapa banyak. Kalau setakat kuantiti yang sangat sikit (tujuan merasa) mungkin tak apa tapi kalau boleh elakkan lah.

Usus bayi matang mengikut usia dan satu-satunya makanan yang dia perlukan hanyalah susu ibu atau susu formula selagi belum mencecah 6 bulan.

Sumber info: Risalah Makanan Pertama Bayi oleh Persatuan Pemakanan Malaysia