Ayam: Keracunan dan Cara Pengendalian

Trauma nak beli makanan di luar.

Macam-macam kes berkenaan makanan kita dengar sejak akhir-akhir ni. Bermula dengan episod keracunan makanan di majlis kenduri yang menggemparkan negara beberapa bulan lalu, disusuli dengan keracunan di asrama, dan yang terbaru, di pasar malam, yang mengorbankan seorang kanak-kanak lima tahun.

Katanya berpunca daripada ayam goreng. Subhanallah.

Kebanyakkan kes puncanya AYAM. Adakah ayam itu yang bersalah? Dah tentu tidak. Mungkin cara pengendalian atau memproses ayam tu yang tak betul.

Kita memang suka makan ayam. Selain ayam mudah dipelbagaikan masakannya, ayam juga dapat diterima oleh kebanyakan orang. Jadi, di majlis kenduri kahwin pasti ada hidangan ayam. Di pasar malam, pasti bermacam-macam gerai menjual makanan berasaskan ayam. 

Saya pun selalunya akan stock up ayam di rumah, berbanding ikan atau daging.

Sebab mudah dan boleh dipelbagaikan, dan lebih murah.

Salah satu penyebab keracunan makanan yang berpunca daripada ayam - bakteria E.coli.

Daging mentah yang tidak diproses atau disimpan dengan cara yang betul boleh membiakkan bakteria ini. Ayam memang sensitif, tak boleh dibiarkan pada suhu bilik terlalu lama sebab bakteria ni cepat membiak. Yang pasti, kena tau cara nak nyahbekukan daging ayam dengan betul.
  • Keluarkan daripada peti sejuk beku, letakkan di rak peti ais bawah. Biar ayam menyahbeku sendiri dengan suhu yang lebih rendah. Tapi, teknik ini perlu masa yang agak panjang. Kalau kita nak masak lepas balik kerja, pagi sebelum keluar bekerja, alihkan ayam ni dulu.
  • Simpan dan bekukan ayam dalam plastik ziplock atau plastik lain, kemudian rendam dalam air. Elak rendamkan ayam dalam air secara direct. Misalnya isikan air dalam bekas simpan ayam. Saya tau kebanyakan kita dan mak-mak kita praktikkan begini. Saya pun. Rupanya tak elok tabiat begini. Boleh galakkan bakteria membiak.
  • Keluarkan dari peti beku, nyahbeku (defrost) dalam microwave. Saya tahu ramai daripada kita tak suka, tak pandai guna, takut atau tak yakin dengan kaedah ini. Terpulanglah. Tapi inilah antara cara yang paling selamat. Microwave lazimnya ada fungsi defrost, cuma setkan sahaja mengikut berat dan jenis daging yang nak dinyahbekukan. Saya selalu guna cara ni, sebab saya selalu lupa nak keluarkan ayam dari peti beku sebelum gerak pergi kerja pagi-pagi. Tapi, lepas defrost, perlu terus dimasak dan elakkan membekunya semula. Kalau nak guna sikit, simpan dalam kuantiti yang kecil, cuma defrost daging yang nak digunakan sahaja.
Maka, walau sepenat mana, seteringin mana nak singgah membeli nasi ayam atau nasi lemak kukus ayam berempah...bila memikirkan insiden begini, terus tak jadi. Di sinilah perlunya ibu tetap memasak di rumah...tak payah yang susah...yang mudah pun boleh jadi sedap juga :D