Resipi Sup Telur dan Kentang

Setelah episod anak sakit hampir berakhir, ni umminya pula yang sakit.

Saya ke klinik semalam, doktor kata tonsil bengkak. Rupanya sakit tekak, batuk, selesema yang saya alami sejak Isnin tu, berpunca daripada tonsil itulah. Doktor bagi ubat dan suruh rehat secukupnya. Jika tak pulih, nanti datang klinik semula.

Oklah, tinggalkan bab sakit saya. Dah makan ubat, insya Allah baik nanti tu. Hari ni saya nak kongsi resipi. Seperti biasa, resipi yang mudah dan ringkas dengan menggunakan bahan-bahan yang sentiasa ada di dapur ibu sekalian :)

Resipi sup telur dan kentang!

Sup telur dan kentang



Nak masak ni, mula-mula sekali hiris bawang putih dan bawang merah. Kupas dan potong kentang bentuk kiub. Ambil telur daripada peti ais. Pecahkan sebiji ke dalam mangkuk.

Panaskan sedikit minyak zaitun. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga layu dan wangi. Kemudian, masukkan stok ayam atau air. Agak-agaklah kuantiti air tu, lebih sedikit pun tak apa sebab bila masukkan telur nanti, kuah akan memekat. Dah mendidih sikit, masukkan kentang. Waktu ni, kalau nak masukkan lobak merah pun boleh, kalau nak. Masak hingga kentang empuk.

Perasakan dengan garam atau serbuk ayam/ ikan bilis. Masukkan secubit lada sulah. Kacau sebati. Kemudian, saya masukkan cendawan dan tomato sikit dalam ni. Sedap.

Kemudian masukkan telur. Jangan dikacau nanti telur hancur dalam kuah sup. Kalau nak tambah telur lagi, biar yang pertama tadi masak dahulu (perhatikan kuning telur kalau dah mengeras, dah masak lah tu).

Didihkan sikit lagi. Kemudian, tutup api. Dah boleh makan. Sendukkan nasi dalam mangkuk, tuangkan kuah sup.

Jom makan!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...