Makan dalam Perjalanan

Hujung minggu lepas, balik kampung di Sepang. Walaupun dekat, bila dengan anak kecil ni, kadang-kadang siapkan barang-barang macam nak balik beraya pulak.

Selalunya, biarpun dekat saja destinasi, suami saya selalu ingatkan bawa bekal sikit untuk anak makan dalam perjalanan. Kalau tiada bekalan dari rumah, kami akan singgah beli di stesen minyak atau 7-Eleven. Bukan apa, mungkin dalam perjalanan nanti kami tak sempat berhenti atau anak dah lapar sebelum sampai ke tempat yang dituju. Jadi, kami akan selalu standby makanan yang ringkas sebagai lapik perut.

Kali ini, sambil singgah stesen minyak untuk isi minyak kereta, suami saya beli Gardenia Delicia Waffles - Fresh Egg Vanilla. Kadang-kadang beli roti krim, biskut atau mufin - yang mana mudah nak makan dan dikendalikan semasa kereta bergerak. Dan air masak, memang sentiasa ada dalam beg tangan saya. Anak saya ni kuat minum air masak.

Kalau kita sempat sediakan apa-apa makanan dari rumah, contohnya nasi goreng atau sandwic, untuk anak yang lebih besar mungkin sesuai. Bagi anak yang masih  menyusu badan, boleh saja nurse on the go dan kalau yang minum susu formula, saya kira ibu sudah siap bancuhkan satu botol yang sedia untuk diminum.

Walau apa pun caranya, pastikan anak kita dapat makan walaupun sedikit sebab anak kecil kan cepat lapar dan mudah mengamuk dan meragam bila lapar. Jadi, dalam beg tangan ibu-ibu selain barang sendiri, terpaksa selitkan snek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...